od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zdravlja» 10 faktora koji povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Svet zdravlja

10-faktora-koji-povecavaju-rizik

10 faktora koji povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Zdravo srce može da smanji rizik od moždanog udara za 9 odsto.

10 najčešćih uzročnika srčanog i moždanog udara:

  1. Hipertenzija – visok krvni pritisak je glavni uzročnik srčanog udara. Osim lekovima, visina pritiska se može regulisati i prirodnim putem. Preporučuje se ishrana sa manjim udelom soli i što više fizičke aktivnosti. Na ovaj način rizik od srčanog udara može se smanjiti za preko 50 odsto.
  2. Nedostatak fizičke aktivnosti – uvođenjem redovne fizičke aktivnosti rizik od srčanog udara se može smanjiti za 1/3. Preporučeno je najmanje 30 minuta vežbanja dnevno umerenim intenzitetom, pet dana sedmično, ili 25 minuta dnevno intenzivnijeg treninga (npr. brzo hodanje) tri puta sedmično. Pored navedenog, preporučuje se i trening snage mišića najmanje dva puta sedmično.
  3. Loša ishrana – zdrav način ishrane može da smanji rizik od moždanog udara za 1/5. Preporučuje se ishrana bogata: vlaknima, mahunarke i posno meso (umesto crvenog mesa), koje su osim za mozak, odlične i korisne namirnice i za zdravlje srca.
  4. Gojaznost – je pogubna po kardiovaskularni sistem i uzročnik je infarkta kod velikog broja ljudi širom sveta na godišnjem nivou.
  5. Pušenje – ostavljanjem cigareta rizik od moždanog udara smanjuje se za 12 odsto. Pušenje oštećuje sluzokožu arterija, što dovodi do nagomilavanja masti, što može izazvati anginu pektoris, srčani ili moždani udar.
  6. Alkohol – previše alkohola podiže krvni pritisak tokom vremena i povećava mogućnost obolevanja od hipertenzije, dijabetesa ili atrijalne fibrilacije. Samim tim, povećava se i rizik od infarkta ili šloga. S’ druge strane, kontrolisanim unosom alkoholnih pića smanjuje se rizik od ovih bolesti.
  7. Stres – stres, depresija i anksioznost znatno povećavaju rizik od moždanog udara, naročito kod starijih ljudi. Smanjenjem nivoa stresa smanjuje se rizik od moždanog udara za šest odsto.
  8. Dijabetes – osobe sa dijabetisom imaju veći rizik od razvoja krvnih ugrušaka, koji su vodeći uzrok moždanih udara. Regulisanjem šećera u krvi i držanjem dijabetisa pod kontrolom smanjuje se rizik od šloga za četiri odsto.
  9. Zdravlje srca – je osnovni preduslov za smanjenje rizika od moždanog udara. Takozvani ishemijski moždani udar, čije su posledice trajne, je najčešći i javlja se u 80-85 % slučajeva, nastaje kao posledica začepljenja krvnih sudova krvnim ugrušcima ili drugim česticama zbog kojih se određeni delovi mozga ne snabdevaju sa dovoljnom količinom krvi, a bez kiseonika pogođene ćelije ne mogu da funkcionišu i samim tim odumiru u roku od nekoliko minuta.
  10. Holesterol – u krvi može dovesti do dislipidemije, blokiranja arterija, što ograničava protok krvi do srca i od srca, a što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Pomenuti faktori mogu biti međusobno povezani, npr. gojaznost i dijabetes, loš holesterol  povezan je sa alkoholom, nezdravom hranom ili poremećajem hormona. Zato, zdrava ishrana i kotrolisanje holesterola u krvi može da smanji rizik od moždanog udara za čak 27 %.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh