od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» 5 stvari za koje samo mislite da deca ne mogu da urade!

Dečiji svet

5-stvari-za-koje-samo-mislite-da-deca-NE-mogu-da-urade

5 stvari za koje samo mislite da deca ne mogu da urade!

Kao što roditelji pogrešno misle da njihova deca nešto mogu da urade, tako pogrešno mogu da misle i da njihova deca nešto ne mogu uraditi, a time sprečavaju njihov normalan razvoj i napredak. Kada vidite da vaše dete nešto želi samo da uradi, nemojte ga sprečavati, a ovo su još neke stvari za koje roditelji pogrešno misle da deca ne mogu:

  1. Mislite da morate non-stop biti pored vašeg deteta i da ono ne zna samo da se igra i zabavi? Pogrešna pretpostavka, jer dete već od 2.godine može da nađe zanimaciju i okupira se čak i sat vremena određenom igrom. Pustite dete da razvija samostalnost, a i vama će biti lakše. 5-stvari-za-koje-samo-mislite-da-deca-NE-mogu-da-urade-2
  2. Neredovno spavanje može da se promeni – možda mislite da vaše dete nije umorno ili da ne može dugo i dobro da spava, ali ovo je neophodna za pravilan rast i razvoje dece, pogotovo u mlađem uzrastu. Dete može da nauči da spava, čak da navikne i na određeno vreme za spavanje, a da biste mu olakšali – obezbedite mu prijatan ambijent i san koji neće niko uznemiravati.
  3. ( Ne ) strpljivost – možda vaše dete nije naviklo da mirno sedi i čeka, ali i to je veština koja se može naučiti. Potrebno je postepeno vežbati i naučiti dete da će nešto dobiti iako je potrebno da malo pričeka. Možda će ono cupkati i vrpoljiti se dok čeka, ali će vremenom biti sve strpljivije.
  4. Pogrešno je misliti da deca ne mogu obavljati malo kućne poslove, poput toga da sklone za sobom prljavo posuđe posle jela, očiste mrvice, pospreme igračke… Iako je na početku potrebno detetu da pokažete kako treba nešto da uradi, pa i zajedno da skupljate stvari posle igre – opet je lakše, brže i bolje i za vas i za dete da stekne tu vrstu navike, obaveze i odgovornosti. 5-stvari-za-koje-samo-mislite-da-deca-NE-mogu-da-urade-1
  5. Deca su sposobna i za komplikovanije i teže radnje. Možda mislite da dete ne može da premesti stvari u kući, zaveže pertle, zakopča pojas za auto sedište, da mu je težak ranac sa stvarima itd. Ali, sve ove stvari dete može da uradi samo – samo im dajte priliku da to i dokažu i cenite trud!

Pogledajte još i : 5 stvari za koje samo mislite da deca mogu da urade!, Bebi oprema i hrana

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh