od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ugostiteljstva» Bonton ispijanja vina

Svet ugostiteljstva

vinski-bonton-1

Bonton ispijanja vina

Iskusni poznavaoci i ljubitelji sigurno znaju koje vino se slaže uz koju hranu I kako se ono konzumira. Međutim, za sve druge – evo nekoliko osnovnih informacija o vinskom bontonu.

  • Uvek se prvo služe “lakša” vina u toku obroka, a potom “teža”.
  • Ukoliko jelovnik podrazumeva nekoliko različitih vrsta jela, trebalo bi prvo poslužiti ona koja se slažu uz belo vino, poput piletine, belog mesa, laganih mlečnih proizvoda I ribe, pa tek onda jela uz crveno vino ( crvena mesa, divljač, stari I dimljeni sirevi ).
  • Pravilo je I da se uvek kreće sa mlađim vinima, a završava sa starijim, kao I to da se prvo ispijaju suva, pa tek potom slatka vina.
  • Bela vina treba da budu rashlađena na temperaturu od 9 – 14⁰C, zavisno od vrste, za crvena vina temperatura treba da bude od 15-20⁰C, dok za penušava vina od 8-10⁰C.
  • Vina koja su jako stara, trebalo bi otvoriti bar jedan sat pre ispijanja, da bi oksidiralo I da se talog zadrži u flaši.
  • Iako se kisela ili obična voda služi uz vina, voda ne bi trebalo da se meša sa njim.

Kada je izbor vinske čaše u pitanju, ona mora biti tanka, staklena, bez natpisa i šara i sa drškom. Drška je najbitnija iz razloga održavanja temperature vina u čaši prilikom ispijanja, tj.čašu uvek I obavezno držite za dršku, kako temperatura vaših prstiju ne bi poklarila ukus vina!

Vino uvek ispijajte u manjim gutljajima, a za potpuni gastronomski užitak – potrebno je pridržavati se svih gore pomenutih pravila. Još jedna sugestija – kaže se CRVENO VINO, a ne crno!

Pogledajte više iz kategorije: Vinoteke, Vinarije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh