od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Dečiji crteži

Dečiji svet

deciji-crtezi

Dečiji crteži

Već i pre druge godine, tj. kad stekne određene motoričke veštine, vaše dete tražiće olovke i sveske da i samo napravi svoje prvo remek delo. Iako tada dečiji crteži nemaju neko značenje, kroz ovu igru deca su podstaknuta na maštu i kreativne aktivnosti, koje im u kasnijem životu mogu služiti. U crtežima koji nastaju smisleno, deca obično izražavaju svoje želje, strahove, potrebe, emocije i slično, pa analizom dečijih crteža možete ponešto i saznati o detetu. Crteži mogu biti napravljeni i da se iskažu određene stvari i emocije koje dete ne može rečima da opiše i objasni, a postavljanjem pitanja možete otkriti dublji smisao određenog kreativnog rada deteta.

 

deciji-crtezi-2
 

Dečiji crteži prolaze kroz tri faze: prva je od 2-4 godine kada je u pitanju žvrljanje kroz igru, isprobavanje i vežbanje motorike; druga faza je simboličko crtanje, od 4-7. godine, kada dete pokušava da nacrta jednostavnije stvari koje ga okružuju; treća faza počinje od sedme godine i nastavlja se dalje kroz život, uz usavršavanje slikarskih veština, dodavanje detalja i simbola na crtežu, a naziva se faza realističkog crtanja. Ukoliko vaše dete ima ili želi da stekne umetničke veštine, kreativna radionica za decu može biti dobar izbor za podsticanje mašte i ovakvog vida aktivnosti.

 

Piše: Biljana Radojčić

 

Pogledajte više iz kategorije: Dečije igraonice, Predškolske ustanove i vrtići, Škole slikanja, umetnički atelje, Umetničko obrazovanje, Ostalo obrazovanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh