od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zabave i umetnosti» Grafiti – savremena umetnost ili vandalizam

Svet zabave i umetnosti

grafiti-umetnost-ili-vandalizam

Grafiti – savremena umetnost ili vandalizam

grafiti-patrijarh-pavleSvakim novim danom naša prestonica postaje bogatija za još jedan mural ili grafit. Pojavljuju se galerije Beograd na otvorenom i postavlja pitanje  da li  grad ima dovoljan broj fasada za street art umetnike?

Veliki broj vlasnika zgrada ,veruje da su grafiti čist vandalizam i čvrsto brane svoje mišljenje i stav da uništavaju fasade i izazivaju nelagodnost, dok mi, posmatrači,  na njih gledamo kao na umetnička dela vredna pomena.

Svidelo se to nama ili ne, grafiti su postali neizostavni i neraskidivi deo savremene kulture i  urbanog okruženja. Uglavnom, pripadaju kulturi mladih , imaju veliko socijalno i kulturno značenje,  označavaju poseban stil urbanog življenja, i često su oblik neformalne komunikacije i interakcije među ljudima.

Sve više se sreću portreti ljudi koji su ostavili velikog  traga  u društvu bilo da se radi  o kulturi, umetnosti, muzici ili duhovnom životu. Jedan od takvih primera je prelep mural koji je osvanuo na zidu jedne zgrade u Užicu nakon smrti njegove svetosti Patrijarha Pavla.

Najveći problem su grafiti navijačkih grupa zbog kojih se baca senka na street art umetnike, ali verujemo da će upravo zbog gore pomenutih murala street art postati legalna grana umetnosti jer to zaista  i zaslužuje!

Autor teksta: Marija Đukić

Pogledajte kategoriju Zabava I umetnost

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh