od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Kreativni svet» Grčka freska na slikarskom platnu

Kreativni svet

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-naslovna

Grčka freska na slikarskom platnu

POTREBAN MATERIJAL

 • Slikarska platna – 30 x 40cm i 35 x 50 cm
 • Transfer gel
 • Laserska fotokopija slike
 • Univerzalni lepak
 • Prejmer podloga na bazi vode
 • Gips
 • Lepak na bazi vode
 • Tamnocrvena akrilna boja
 • Zlatni prah
 • Zlatni listići
 • Akrilne boje: bela, prirodni zemljani tonovi, tamni prirodni tonovi, crna
 • Akrilni mat lak
 • Papirna lepljiva traka
 • Gumeni valjak
 • Olovka
 • Akrilni lepak
 • Četka
 1. Odabranu sliku premažite transfer gelom koristeći se širokom pljosnatom četkom. Ostavite da se dobro osuši, a zatim ponovite postupak još jednom. Premažite tako da svuda nanesete jednak sloj gela i bez vidljivih tragova. Veoma je važno da pratite postupak izrade (nanosite jedan po jedan sloj), odaberite fotografiju tako da odgovara dimenzijama 50 x 70 cm, a potom ostavite da se osuši bar 12 sati.

Napomena: Ovde je opisan jedan od mogu’ih postupaka transfera, a vi ga uradite onako kako nalaže uputstvo sa pakovanja medijuma koji koristite.

 

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1

 1. Potopite premazanu sliku u kadicu sa vodom, ostavite je u vodi sve dok slika ne posivi.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-23. Uklonite višak papira sa slike. Pažnja! Slika može postati bleda i netransparentna, ali to je normalna hemijska reakcija koja će nestati tokom procesa sušenja.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-34. Premažite platno tankim slojem prajmera na bazi vode, a zatim preko njega pažljivo nanesite tanak sloj gipsa ili akrilnog gita.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-45. Zalepite sliku na još vlažnu podlogu, istom tehnikom koja se koristi za običan dekupaž papir.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-56. Pažljivo pređite gumenim valjkom preko cele površine zalepljene slike. Pažnja! Kako ne biste oštetili sliku, valjak prevlačite veoma polako i izuzetno pažljivo.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-67. Ostavite da se dobro osuši (i do 2 dana!), a zatim polako skinite film sa slike – na platnu će ostati potpuno preslikana slika.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-78. Postavite manje platno na veće pa olovkom obeležite ivice manjeg platna. Zalepite papirnu traku – po obeleženim linijama – na unutrašnji deo većeg platna.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-89. Deo platna, od papirne trake do ivice, premažite tankim slojem gipsa, isto kao što ste uradili na manjem platnu.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-910. Osušenu podlogu od gipsa premažite tamnocrvenom akrilnom bojom.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1011. Ispod donjeg desnog ugla manje slike zalepite papirnu lepljivu traku u obliku pravougaonika.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1112. Zlatni prah, koji ste prethodno pomešali s malo akrilnog lepka (ili laka), nanesite tapkanjem na tamnocrvenu podlogu. Za ovaj posao najbolje će vam poslužiti parče sunđera.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1213. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim nanesite zlatne listiće. Pozlata ne treba da bude savršena, pa je stoga lepite nasumično, tako da na nekim mestima izviruje crvena podloga.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1314. Pozlatu premažite tankim slojem akrilnog laka kako biste je zaštitili od oksidacije. Na isti način obradite i zalepite zlatne listiće na tamnoj površini manje slike.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1415. Belom akrilnom bojom premažite i sakrijte ivice slike.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1515. Pomešajte prirodne i tamne tonove sa belom bojom, a zatim dobijenom bojom osenčite svetle delove slike.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1616. U gornji desni ugao zalepite lepljivu traku u obliku pravougaonika, a zatim i njega obojte tamnocrvenom akrilnom bojom.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1717. U crvenu boju dodajte malo crne, pa njome osenčite ivice crvenog pravougaonika u gornjem desnom uglu.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1818. Postavite manju sliku na veću, doslikajte četkicom linije i detalje kako bi se obe slike stopile u celinu.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-1918. Nožem nanesite malo sivkaste paste po odabranim delovima slike.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-2019. Odaberite samolepljivi film s grčkim pismom, pa ga prenesite na sliku onako kako je prikazano na slici. Film sa slova uklonite tek posle nekoliko dana, jer ćete tako postići efekat starosti. Ako ga uklonite ranije, neće se videti sva slova, osim ukoliko se ne poslužite šablonom i slova nanesete crnom bojom.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-2120. Slike zalepite jednu za drugu vrućim silikonom ili nekim drugim jakim lepkom.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-2221. Završen rad premažite s nekoliko slojeva akrilnog mat-laka.

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-23

 

Grcka-freska-na-slikarskom-platnu-24

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: Domaća radinost, Enterijer, uređenje enterijera

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh