od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Interesantne činjenice o voću i povrću!

Svet zanimljivosti

voce-i-povrce-1

Interesantne činjenice o voću i povrću!

Priroda nam je podarila voće i povrće različitih oblika, boja i specifičnih ukusa i mirisa , u čijim plodovima uživamo svakodnevno. Da li zaista znamo kako su izgledale prve banane, da li su bile jestive, i da li je šargarepa zaista narandžasta?  Pročitajte neke od najinteresantnijih stvari o voću i povrću koje sigurno niste znali.

Jagoda je jedini plod čije se seme nalazi sa spoljašnje strane, i broji u proseku oko 200 semenki po plodu.

Šargarepa nije bila narandžaste boje, šta više nije se ni uzgajala sve do početka 16. veka. Rasle su u ljubičastoj, žutoj, crvenoj pa čak i u crnoj boji. Holandski naučnici su ukrštanjem crvene i žute šargarepe dobili slatku, narandžastu kakvu je danas poznajemo.

Banane su prirodno radioaktivne! Banane su prirodni izvor radioktivnog izotopa. Nema mesta za strah – banane vam ne mogu naškoditi. Međutim, ukoliko biste pokušali da prokrijumčarite veću količinu banana, aparat za radioktivni materijal  bi zapištao! Šanse da vas banane ubiju radioktivnim zračenjem ravne su nuli. Morali biste da stanete ispred 200 oljuštenih banana da bi se dobio nivo zračenja jednak rendgenskom snimku. Međutim, biti u neposrdednoj blizini 500 miliona oljuštenih banana ili 10 minuta pored nuklearnog reaktora u Černobilu odmah nakon eksplozije – isto vam je.

Paradajz je pokazao svoje jezivo lice. Veruje se da su paradjz uzgajali urođenici sa Fidžija koji su praktikovali kanibalizam, a sve u cilju da bi dobili plod koli daje ugođaj jedenja ljudskog mesa! Mit ili istina..ali je svakako jezivo.

Jabuke su sinonim za zdrav život. Međutim, interesanto je da se u 18. i 19. veku njeno lekovito svojstvo nije vrednovalo. Isključivo je uzgajana za potrebu proizvodnje žestokih pića!

Avokado na svom stablu može da opstane i do 18 meseci. Verovali ili ne, plod avokada tek sazreva nakon što se ubere.

Da li ste znali da krompir sadrži vitamin C? Tačnije, 100gr krompira sadrži čak 32% preporučene doze vitamina C za jedan dan. O tome svedoči i podatak da je za vreme Zlatne groznice na Aljasci (1897 – 1898) cena krompira bila izjednačena sa cenom zlata.

Breskva poreklom dolazi iz Kine. Veruje se da breskva simbolizuje zajedništvo i besmrtnost, zbog čega i mlade na vančenju nose ukras od breskvinog lista i ploda.

P-S. Preteča današnjih banana nije bila jestiva!

voce-i-povrce-2

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh