od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Svet zanimljivosti

iz-bebinog-ugla

Iz bebinog ugla

Pretpostavljam da ste dobro informisani o potrebama vaše bebe i tome šta je za nju dobro i korisno. Međutim, prenosim vam interesantne stvari o bebama o kojima možda niste razmišljali.

  • Zubi počinju da rastu već u 3.mesecu trudnoće, pa beba može da se rodi i sa zubima. Bebe imaju 300 kostiju po rođenju, ali se tokom odrastanja neke od njih spajaju, pa odrastao čovek ima 206 kostiju.
  • Novorođenčad stara samo 10 min već mogu tačno odrediti odakle neki zvuk dolazi, iako nemaju selektivan sluh kao odrasle osobe već čuju sve zvukove istovremeno, a takođe odmah mogu prepoznati majčnin glas i njen miris.
  • Još jedan poseban osećaj koji bebe imaju je preosetljivost na promene raspoloženja u njihovom okruženju – tačno znaju ko im želi dobro, a ko im misli loše, bez obzira da li vide tu osobu! Ako vaša beba počne da plače iznenadno u nečijem društvu, znajte da ju je procenila na način na koji vi ne možete.
  • iz-bebinog-ugla-1
  • Bebe mogu da gutaju i dišu u isto vreme što im omogućava nesmetano sisanje, ali se ta sposobnost gubi oko 7. meseca. Još jedna od urođenih sposobnosti beba je plivanje I zadržavanje daha, ali I taj instinkt se brzo izgubi ukoliko se ne vežba.
  • Četvrtinu težine bebe čini težina glave. Sa 6 meseci beba bi trebalo da bude duplo teža u odnosu na težinu koju je imala po rođenju, a nakon godinu dana života duplira se i veličina bebinog mozga.
  • Deo mozga odgovoran za pamćenje razvijen je 40% kod novorođenčeta, a potpuno se razvije do 18.meseca. Tako beba, iako ne zna za proticanje vremena, može da se seti kada je vreme za hranjenje, igru, kupanje…
  • One nemaju noćne more, jer većina dece ne zna za strah do 2-3.godine, što strah čini stečenom osobinom.
  • iz-bebinog-ugla-2Bebin način razogovora je kroz pokret, a istraživanja su dokazala da su kasnije verbalno uspešnije bebe koje su više kominucirale pokretima. Mentalne sposobnosti bebe razvijaju kroz razgovor i zato pričajte sa njima bez obzira što one ne mogu verbalno da vam uzvrate i razumeju reči u potpunosti. Takođe, razvoj bebe je uspešniji ukoliko je u interakciji sa više ljudi, pa joj obezbedite veće društvo.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Pogledajte još iz kategorije: Deca

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh