od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Kakvi roditelji – takva deca!

Dečiji svet

mudro-roditeljstvo-cover

Kakvi roditelji – takva deca!

Svaki roditelj ima svoju logiku razmišljanja I pravila po kojima želi da vaspitava svoje dete, kao I kako će postići željeni cilj u tom vaspitanju. Znate li kom tipu roditelja pripadate I šta vaše ponašanje prouzrokuje kod deteta? Postoje 4 glavna stila odgoja, a pogledajte šta oni prouzrokuju u detetovom ponašanju.

  • Autoritarni roditelji – oni su strogi I zahtevni, nadziru sve što dete radi, služe se kaznama I pretnjama, ne iskazuju osećanja ljubavi prema detetu, bitno im je da ih dete sluša, da poštuje njihov autoritet I vaspitavaju ih tradicionalno, a komunikacija se svodi na to da oni naređuju I odlučuju, bez ikakvog objašnjenja. Ovakav odnos je odnos nadređenog I podređenog člana.

Deca ovakvih roditelja I postaju povučena, nesigurna, nezadovoljna, dečaci ispoljavaju agresiju, dok su devojčice nezainteresovane za uspeh, brinu samo o tome da udovolje roditeljima – ne I da reše problem.

  • Permisivni ili popustljivi roditelji – detetu sve dozvoljavaju I udovoljavaju svim njegovim potrebama I željama, puni su pozitivnih osećanja I topline, ali nedostaje im kontrola deteta, ne zahtevaju bilo šta od njega, postavljaju im male zahteve.

Ova deca su bez osećaja za odgovornost I samokontrolu, impulsivna su I nesnalažljiva, razmažena, nesigurna I nezrela, a u svojoj osnovi deluju kao pozitivna I raspoložena bića, mada ispoljavaju agresiju kada nije kako oni hoće I kada im se ne ispune želje istog trena.

  • Autoritativni ili demokratski stil roditeljstva – ovi roditelji pokazuju ljubav I brižni su, objašnjavaju odluke koje donose I očekuju dvosmernu komunikaciju – da iskažu svoje mišljenje I osećanja, zahtevaju od dece ono što je u skladu sa njihovim godinama I sposobnostima, ponekad I malo više podstičući ga da bude kreativno, samouvereno I samostalno. Uspešno uspostavljaju granicu roditeljske kontrole I pružanja podrške I ljubavi prema detetu.

Kada se roditelj ponaša na ovaj način, dete će biti puno samopouzdanja, samopoštovanja, samostalno, sposobno za mnoge stvari, znaće za samokontrolu, motivaciju za učenje I rad, te postizanje uspeha, čak I po cenu prihvatanja određenih rizika.

  • Indiferentni ili nezainteresovani roditelji – zaokupljeni su sami sobom I dete ih vrlo malo zanima, izbegavaju komunikaciju I uopšte se ne bave decom, niti njegovim vaspitanjem. Hladni u emocijama, bez kontrole nad decom, ne postavljaju zahteve niti granice.

Od ovakvih roditelja, deca postaju promenljivog raspoloženja, ne znaju da kontrolišu svoje ponašanje, nemaju samopoštovanje, neprijateljski su nastrojena, učenje ih nezanima I školu često napuštaju, te postaju delikventi I okreću se porocima.

Roditeljstvo podrazumeva I zadovoljavanje potreba dece, ali ne smete zaboraviti da ste mu VI roditelji, da ga VI usmeravate I da će od VAS zavisiti kakvi će oni postati za život I u životu!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh