od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Svet ekologije

kobne-biljke-cover

Kobne biljke

Određene biljke mogu biti opasne po život, pa ipak neke od poznatih otrovnih vrsta gajimo u kućnim uslovima. Da li je to iz neznanja, neverovanja ili nekih drugih razloga, ali ovih 5 biljaka ne bi trebalo da imate u svojoj blizini, jer spadaju u najopasnije biljke na svetu. Pre nego što odlučite da gajite neku biljku, informišite se o supstancama koje ona sadrži. Nemojte da vas izgled zavara, jer najlepši vrt može biti I najopasniji!

 

  • Iako je otrovan, oleander se gaji u kućama I baštama mnogih ljudi. Pretpostavimo da je to zbog lepih cvetova, ali pazite pogovoto ukoliko imate malu decu da im ne padne na pamet da probaju delove ove biljke. Otrov iz oleandera može da ošteti creva i oči, a u većim količimana prouzrokuje I zastoj srca.

 

  • kobne-biljke-kukutaKukuta je poznata kao biljka koja se u drevnoj Grčkoj koristila radi pravljenja otrova u svrhu egzekucije. Od nje je stradao I Sokrat, a otrovna je jer sadrži konin koje paralizuje pluća I srce. Vrsta vodene kukute iz Severne Amerike proglašena najotrovnijom biljkom ovog područja.

 

  • kobne-biljke-rakovo-okoRakovo oko je indonezijska biljka od čijih se bobica jarkih boja prave nakit I perkusije. Semenke prave lep zvuk, ali sadrže otrov abrin, te je jedna semenka dovoljna za fatalan ishod ukoliko se sažvaće.

 

 

  • kobne-biljke-samoubilacko-drvoSamoubilačko drvo je nadimak za biljku cerbera odollam koja sadrži otrov za srce, a može biti sakriven u hrani kao začin I teško se otkriva.

 

 

 

  • kobne-biljke-ricinusRicinus je u Ginisovoj knjizi zabeležen kao najotrovnija biljka na svetu, ali I pored toga – pojedini ljudi ga gaje u baštama. Ricin je otrovna supstanca koja se nalazi u semenu ove biljke, izaziva osećaj peckanja u ustima I grlu, jake stomačne bolove I krvavu stolicu, a nekoliko semenki čak može da izazove I smrt ukoliko se posledice ne leče.

 

Autor teksta: Biljana Radojčić

Pogledajte još iz kategorije: Hortikultura

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh