od 30rsd/dnevno

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Metode arheoloških analiza

Svet zanimljivosti

metode-arheoloskih-analiza-cover

Metode arheoloških analiza

Proučavanjem koštanih ostataka naučnici mogu da donesu zaključke o ishrani i zdravlju drevnih ljudi, kao i o njihovim običajima vezanim za sahranjivanje.

Analiza materija kao što su semenje, polen i ostaci životinja pruža im sliku nekadašnje čovekove sredine. Može da pokaže i koje useve su ljudi nekada gajili i kako su živeli.

Dendrohronologija je metod određivanja starosti drevnih predmeta pomoću godova drveta. Drveće bolje raste tokom dobrih godina i ima više godova nego za vreme loših. Godovi sa nekog predmeta od drveta mogu da se porede sa onim drvenim predmetima čiju smo starost već utvrdili.

Tokom različitih vremenskih perioda na mnogim lokalitetima su živeli različiti ljudi. Arheolozi na određenom mestu iskopavaju vertikalni prosek. On otkriva “slojeve” vremena od kojih se najmlađi nalaze pri vrhu.

Datiranje radiokarbonskim metodom je veoma tačan naučni metod određivanja starosti. Sva živa bića sadrže nešto radioaktivnog ugljenika. Kad živo biće ugine ili umre, taj radioaktivni ugljenik se raspada određenom i poznatom brzinom. Ako je količina pomenutog ugljenika u nekoj iskopini organskog porekla (drvo, rog, …) poznata, starost predmeta lako se može utvrditi.

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije:  ORGANIZOVANJE MANIFESTACIJA ZA KOLEKCIONARE

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh