od 30rsd/dnevno

Infostar» Svet informacija» Svet enterijera/eksterijera» Najčešće vrste kože za presvlačenje nameštaja

Svet enterijera/eksterijera

najcesce-vrste-koze-za-presvacenje-cover

Najčešće vrste kože za presvlačenje nameštaja

Anilin je koža vrhunskog kvaliteta, nesumnjivo je najdelikatnija, nije bojena i u proizvodnji je tretirana s vrlo malo hemije. Zahvaljujući tome, ova vrsta je najmekša i najprijatnija na dodir, prirodan izgled je najbolje očuvan, ali je zato i najosetljivija. Zbog toga se ne preporučuje za porodice s malom decom, kućnim ljubimcima i generalno za prostor gde će kožni nameštaj biti mnogo eksploatisan.

Poluanilinska koža vrlo je slična anilinskoj, ali je tretirana dodatnim tankim slojem pigmenata. To joj obezbeđuje bolju izdržljivost i postojaniju boju, a često i nižu cenu. Ipak, prirodne šare i belezi mnogo su manje vidljivi nego na anilinskoj, što je čini manje jedinstvenom i orginalnom.

najcesce-vrste-koze-za-presvacenje-2

Pigmentirana koža je zaštićena slojem koji prekriva boju, ali je njeno lice (tj. prirodna tekstura) očuvano, ili eventualno modifikovano utiskivanjem uzorka.
Korigovana pigmentirana koža zaštićena je s nekoliko slojeva boje, a lice je manje ili više izbušeno, sa utisnutim novim uzorkom. Zbog ovakve dodatne obrade, koža koja se ovde koristi ne mora ispunjavati najviše standarde kvaliteta, a samim tim je i jeftinija. Ipak, iz istog razloga, ona nije meka i gipka kao anilin ili poluanilin, ali je najotpornija, najtrajnija i najlakše se čisti od svih navedenih vrsta. Sasatav i kvalitet završnog sloja variraju od proizvođača do proizvođača, koji, upravo zahvaljujući tome, imaju bolju kontrolu karakteristika finalnog proizvoda. Ova vrsta kože najčešće se koristi za tapaciranje nameštaja, međutim, ona je sačuvala najmanje prirodnih karakteristika, a svi komadi izgledaju uniformisano, s vrlo malo varijacija u boji i teksturi.

najcesce-vrste-koze-za-presvacenje-3

Brušena koža je vrsta kože čija je površina u procesu prerade delikatno brušena u različitim smerovima, a zatim izvrnuta. Takvom obradom dobija se baršunasta površina. Iako je generalno otporna na mrlje, one masne ipak se jako teško uklanjanju.

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: ENTERIJER, UREĐENJE ENTERIJERA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh