od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zdravlja» Namirnice za zdrave kosti

Svet zdravlja

namirnice-za-zdrave-kosti

Namirnice za zdrave kosti

Za jake kosti i zdrave zglobove najvažnija je pravilna ishrana. Prema tome, obratite pažnji na namirnice koje konzumirate!

  • Kalcijum

Kalcijum je najvažniji mineral za zdravlje kostiju i mišića. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, brokoliju, spanaću, soji, orasima, tofuu, suvim šljivama…

Složeni ugljeni hidrati (voće i povrće) takođe su korisni, jer poboljšavaju gustinu kostiju i povećavaju apsorpciju kalcijuma.

  • Protein

Ishrana bogata vitaminima pomaže da se izgrade i održe mišići, koji štite zglobove i kosti, te se posebno preporučuju jaja, losos, soja, mahunarke i nemasno meso.

  • Kalijum i magnezijum

Veoma je važan i kalijum, koji povećava gustinu kostiju (dobar izvor su piletina, ćuretina, riba, banane, dinje, celer, šargarepa i krompir), ali i magnezijum (ovim mineralom obiluje zeleno povrće), koji poboljšava mineralnu gustinu kostiju.

Ukoliko u organizam ne unosimo dovoljno magnezijuma, smanjuje se njegova sposobnost da apsorbuje kalcijum.

  • Vitamin D

Vitamin D od ključnog je značaja za apsorpciju kalcijuma. Štiti kosti od gubitka minerala, a ima ga u masnoj ribi, belancetu, sojinom mleku, žitaricama…

 

Savet: Gazirani sokovi umnogome smanjuju gustinu minerala u kostima. Konzumiranje ovih napitaka u velikim količinama dovodi do porasta telesne težine i smanjenja mišićne mase, ali i do gubitka kalcijuma i gvožđa, izuzetno važnih za zdravlje kostiju i zglobova. Najbolje je odlučiti se za običnu vodu, mleko ili sveže ceđene sokove od voća i povrća.

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: Domovi zdravlja, Kliničko bolnički centri, Poliklinike, Bolnice, Lekarske ordinacije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh