od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Nauka otkriva – nekada činjenice, danas neistine

Svet zanimljivosti

nauka-otkriva-3

Nauka otkriva – nekada činjenice, danas neistine

Kao što je istorija promenljiva u zavisnosti od toga ko je piše i do kakvih se naknadno saznanja dolazi, još više je nauka podložna pobijanju ranije utvrđenih teorija.

nauka-otkriva-1Tako smo mi učili da je Pluton 9. planeta sunčevog sistema, ali to je bilo tačno do 2006.godine. Tada je Međunarodna astronomska unija objavila da Pluton zbog svoje orbite i veličine ne može biti planeta.

Učili su nas da je dijamant najčvršća supstanca prirode, ali 2009. godine su pronađene 3 još čvršće materijesmeša minerala vurtzita i boron nitrida, zatim lonsdaleit ili šestougaoni dijamant, dok se najčvršćom pronađenom materijom do sada smatra ultračvrsti kristalni kubni boron nitrid. Sve one su izuzetno retke u prirodi.

nauka-otkriva-2
Takođe, učili smo da su piramide gradili izraelski robovi. Međutim, taj narod u to vreme nije ni postojao, a uz pomoć arheoloških iskopavanja utvrđeno je da su siromašni Egipćani bili regrutovani za ove poduhvate, te da su zato bili poštovani! Kako robovi nisu bili poštovani, nisu ni imali čast da grade piramide – vladarove hramove!

Jedan od rasprostranjenih zanimljivih mitova je taj da se samo Kineski zid može videti iz svemira. Ali kao delo ljudskih ruku, naravno uz pogodne vremenske uslove i kvalitetnu opremu, takođe se mogu uočiti i svetla velikih gradova, mostova, aerodroma, saobraćajnice i brane.

Još jedna zastarela činjenica koju smo učili o živim bićima je da se živi svet deli na 5 carstava. Savremena naučna otkrića izdvojila su posebnu vrstu bakterija, jer se po molekularnom sistemu razlikuju. Na nivou mikroorganizama verovatno postoji još svetova, ali za sada, bez ljudskih bića, neka podela ostane na 6 carstava – eubakterije , arhaebakterije, protiste, gljive, biljke i životinje.

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Proizvodnja građevinskih materijala

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh