od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet sporta» Osnovne tehnike za preživljavanje u šumi

Svet sporta

osnovne-tehnike-prezivljavanja-u-sumi

Osnovne tehnike za preživljavanje u šumi

Da li ste se ikada izgubili u šumi?

Ako niste, na odličnom ste mestu da saznate zanimljive tehnike preživljavanja, pa čak i ako se nekada izgubite u šumi, neće vam to nimalo teško pasti.

Od svih lokacija u kojima možete biti izgubljeni, šuma je možda najbolji izbor. Uz malo znanja, tehnike i kreativnosti moguće je da lagodno životarite u šumskoj sredini. Evo kako možete da napravite sklonište, da zapalite vatru, pronađete hranu, izlečite bolove ili prokuvate vodu.

Napravite sklonište

Pronađite prirodnu lokaciju pogodnu za sklonište. To mogu biti razne uvale, rupe u zemlji ili drvo sa gustim i niskim lijanama i rastinjem. Ako ih nema u okolini, onda sagradite sklonište. Naslonite veće grane na neki čvrsti predmet odnosno podlogu (drvo, stenu, panj…). Zatim pospite preko toga lišće, borovinu, paprat i sl. kako bi imali vodootporan krov. Pod možete da omekšate takođe lišćem, suvom travom i borovinom zbog izolacije, a još jedan sloj svega toga pospite preko sebe tokom noći.

napravite-skloniste

Zapalite vatru…

Potražite lako zapaljive iverak u mrtvoj borovini koje su bogate smolom, a onda ih nagomilajte ili iskopajte rupu u suvom trulom drvetu gde će varnica lako da se upali.

zapalite-vatru

…i ponesite je sa sobom

Nožem izdubite krst dubine oko 15 cm u debeloj grani drveta. Popunite taj prostor grančicama i borovinom koja sadrži smolu i upalite svoju baklju.

zapalite-vatru-i-ponesite-je-sa-sobom

Tretiranje bolnog mesta

Probušite plikove koji se formiraju na četinarskom drveću, jer oni sadrže antibakterijsku smolu koja je odlična za opekotine i posekotine. Takođe, možete da žvaćete (nemojte da gutate) koru vrbe ili lišće jasike da bi se izlučio salicin, supstanca koja je odlična protiv upale, nalik aspirinu.

Pronađite hranu

Možete slobodno jesti žireve: odstranite koru i mesnati deo, potopite nekoliko sati u nekoliko voda sve dok gorak ukus ne nestane. Neke šišarke određenih četinara su takođe jestive u kasno leto i jesen. Oba ploda se mogu jesti sirova.

pronadjite-hranu

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: Avantura servis

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh