od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zabave i umetnosti» Pirsing kroz kulturu i vekove

Svet zabave i umetnosti

pirsing-lica

Pirsing kroz kulturu i vekove

Pirsing ima dugu istoriju čiji put kreće sa Bliskog Istoka gde je i nastao  2 000 god.pre nove ere  a završava svojom pojavom u Evropi  početkom 20.veka.  Najpre je prihvaćen kao Pank pokret, koristeći zihenadle umeto standardnog nakita, dok se danas pirsing može naći na svim delovima tela kao ukras od razlučitog materijala, oblika i veličine.

Pojava prvog pirsinga se vezuje za ostatke mumija starih oko 4 000 god na čijim ušima su pronađene rupe od minđuša ili nekog drugog predmeta. Međutim, začetncom i zaštitinicom pirsing rituala smatra se supruga kralja Abrahama koja je na dan venčanja od kralja dobila minđušu za nos. Od tog vremena u Africi i na Bliskom istoku pirsing za nos je postala tradicija.

pirsing-telaDok je kod žena  pirsing više bio zastupljen kao ukras radi ulepšavanja pojedinih delova tela, kod muškaraca je označavao status u plemenu kao i finansijsku moć.  Što je nakit bio masivniji to je i finansijka moć muškarca jača, a ugled porodice u društvu veći.

Korišćen je i u ritualne svrhe. Primera radi, pirsing u pupku kod faraona je označavo prelazak u zrelo doba, dok su rimski vojnici svoju snagu i hrabrost pokazivali bušenjem bradavica. Plemena Asteka i Maja su pak bila prepoznatljiva po pirsingu u jeziku. Kod njih je postojalo verovanje da kroz bušenje jezika mogu ostavrit ikomunikaciju sa svojim Bogovima.

Danas,  pirsing se stavlja isključivo radi ulepšavanja tela uglavnom kod pripadnica nežnijeg pola, međutim sve veći broj muškaraca pripegava ovom “ritualu“.

Ako se i odlučite za “novi komad nakita“ važno je da birate nakit od četrnaestokaratnog zlata ili nerđajućeg čelika i da ga redovno čistite i održavate!

Pogledajte firme iz kategorije: Tetovaže i pirsing!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh