od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Svet enterijera/eksterijera

podne-i-zidne-obloge-cover

Podne i zidne obloge

Zidne i podne kožne obloge bude sve veće interesovanje dizajnera enterijera. Osim što izgleda vrlo atraktivno, one su i ekološki odgovorne jer se izrađuju od reciklirane kože.

Za proizvodnju zidnih i podnih obloga koriste se otpaci kože iz modne ili industrije nameštaja, kao i stari nameštaj i garderoba. Oni se prerađuju u različite oblike i postavljaju kao završni sloj na podlogu od HDF-a. Tako se dobijaju daske, ploče ili paneli za oblaganje podova i zidova. U slučaju podnih obloga, kao izolacioni sloj najčešće se koriste pluta i guma.

podne-i-zidne-obloge-1

Osim što su eko-frendli rešenje, glavne prednosti ovakvih obloga jesu luksuzan i upečatljiv izgled, uz širok izbor boja, tekstura, oblika i slogova. Baš zbog te upečatljivosti, njihova primena zahteva smelost u dizajnu unutrašnjeg prostora, ali kada se uspešno uklope u enterijer, predstavljaju orginalno, trajno i zdravo rešenje. Podne obloge od kože su tople i udobne, a pogodne su i za postavljanje na podno grejanje. Takođe, kožne obloge obezbeđuju odličnu zvučnu izolaciju, a pošto je koža nezapljiv materijal i usporivač plamena, efikasno štite od širenja požara.

Kada je reč o održavanju podova s kožnim oblogama, pravila su slična održavanju parketa – redovno usisavanje i brisanje vlažnim mopom s blagim neutralnim deterdžentom. Kao i drvene, ovakve obloge su osetljive na vlagu, pa nisu primerene svim prostorijama. Takođe, s obzirom da koža bledi na svetlu potrebno je prozore kroz koje dopire direktno sunce staviti zavese.

podne-i-zidne-obloge-2

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: ENTERIJER, UREĐENJE ENTERIJERA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh