od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ekologije» Pripremite svoju baštu za proleće

Svet ekologije

pripremite-svoju-bastu-za-prolece

Pripremite svoju baštu za proleće

Mart mesec je vesnik proleća čija jutra treba iskoristiti za ulepšavanje vašeg dvorišta i  balkona, sejanje novog baštenskog cveća i  kupovinu novih biljaka  čiji će raskošni cvetni aranžmani  ulepšati vaš omiljeni kutak za ispijanje prve jutarnje kafe.

Pre sejanja i uzgajanja cveća, poželjno je dvorište pripremiti sezonu ranije, po mogućstvu u septembru ili oktobru ali nije kasno to učiniti ni početkom marta. Ukoliko se uređuje teren koji nikada ranije  nije bio kultivisan mora se najpre prekopati 40 cm u dubinu, ukoliko jeste dovoljno je 25 cm. Prilikom prekopavanja  u zemlju se meša đubrivo tako da zemlja sa kišom i snegom dobro upije đubre i bude pripremljena za narednu godinu. Naravno, vrsta cveća koju ćete posejati zavise od mesta gde se dvorište nalazi, od zemljišta, klime i stepena vlažnosti vazduha.

pripremite-svoju-bastu-za-prolece-1

U gradskom naselju gde nema dovoljno prostora treba se ograničiti na uzgajanje cvetova sa stablima , žbunove i penjačice.

Na planinama i na brežuljku mogu se uzgajati razne vrste kamenjara.Za uređivanje leja upotrebite kamenje, ukopajte ga do pola u zemlju i osigurajte prostor u koji ćete zasaditi svoje biljke. U ovakvom dvorištu se uglavnom sade biljke koje nemaju stablo, koje padaju ili pužu. Međutim, I ovde ćete morati naneti zemlju pogodnu za uzgajanje. Najbolja je ona ona koja se satoji od jednog dela tresta i jednog dela peska, i nije je potrebno mešati sa đubrivom. Naravno, preporuka jeste da sve pripreme odradite na jesen jer cveće cveta na proleće ali ponavljamo još jednom da to možete uraditi i u mesecu martu.

Sve što vam je potrebno da prionete na posao su:  motičica za okopavanje u obliku slova V,  makaze za sečenje trave, lopatica za presađivanje lukovice i sadnice i makaze za orezivanje – i  okopavanje može da počne! I naravno, idite do svoje omiljene cvećare! Ne zaboravite cveće .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh