od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zabave i umetnosti» Prva fotografija – njeno poreklo

Svet zabave i umetnosti

stara-fotografija

Prva fotografija – njeno poreklo

Fotografija je postala neizostvni  deo našeg života.

Bilo da se radi o rođenju deteta, krštenju, porodičnoj proslavi ili poseti dalekim destinacijama, gotovo je nemoguće ne zabeležiti ih mnoštvom fotografija koje skladištimo na našem računaru. Na tome se danas zahvalimo razvoju tehnologije , digitalnim fotoapartima i “pamtnim telefonima“ ,ali daleke 1826. godine fotografija je rođena iz ploče od kalaja, bitumena i hemikalijama od srebra.

prve-fotografijePrva fotografija nastala je u 19.veku, a njen tvorac je  francuski hemičar Nisefor Nijeps. Ispoliranu ploču kalaja bi tretiro bitumenom nakon čega bi je isprao i stavio pod kameru obskuri(kutija sa rupicom) i izlagao snopovima svetlosti. U tom procesu je koristio i hemikalije sa srebrom koje su u dodiru sa svetlošću ostavljale svetlije i tamnije obrise formirjući na taj način fotografiju.

Prva fotografija nema određen naziv ali se zna njen sardžaj- red kuća u jednom selu gde je i sam živeo na istoku Francuske – San Lup d’ Varan.

Nisefor Nijeps umro je 1833. godine a njegovo delo  i rad  nastavili su fizičari kroz ceo 20.vek i doneli nam fotografiju kakvom je danas poznajemo.

Pogledajte firme iz kategorije: Fotografske radnje!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh