od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Kreativni svet» Romantična kutija za čaj

Kreativni svet

romanticna-kutija-za-caj-naslovna

Romantična kutija za čaj

POTREBAN MATERIJAL

  • Drvena kutija
  • Dekupaž papir ili isprintani motiv
  • Lepak za dekupaž
  • Bitumen (tečna patina)
  • Crna i/ili smeđa uljana boja
  • Zlatna kontur pasta
  • Bela akrilna boja
  • Akrilni lak
  • Laneno ulje
  • Terpentin
  • Četkice
  • Krpice
  • Gumeni valjak
  • Makaze
  • Čačkalice

1. Kutiju rastavite zbog urednijeg i jednostavnijeg rada. Vanjske stranice donjeg dela kutije obojte belom akrilnom bojom. Motiv isprintajte na 80-gramski papir laserskim printerom, pa ga isecite na odgovarajuću dimenziju.

romanticna-kutija-za-caj-12. Pre lepljenja, isečeni papir potopite u vodu oko pola minuta do minut. Izvadite ga iz vode i postavite na ubrus, pa uklonite višak vode.

romanticna-kutija-za-caj-2

3. Površinu na koju ćete zalepiti papir premažite lepkom za dekupaž, a zatim papir pozicionirajte i prevaljajte plastičnim ili tvrdim gumenim valjkom. Na ovaj način ćete se osloboditi neželjenih mehurića i nabora. Sada premažite papir slojem lepka za dekupaž.

romanticna-kutija-za-caj-34. Da biste istakli lepotu godova drveta, poklopac prvo oprljite na otvorenom plamenu da dobijete nagoreli crni sloj, a zatim tej površinski sloj skinite čeličnom četkom. Ovaj korak zahteva dosta strpljenja i malo fizičkog napora, ali se vredi potruditi radi lepog rezultata.

romanticna-kutija-za-caj-45. Poklopac pređite s dva sloja razređene boje (u šoljicu vode nakapajte tek nekoliko kapi boje). Na ovaj način stvarate podlogu za dalji rad a da pritom ne prekrivate efekat tamnih godova. Budući da su godovi po svojoj prirodi malo izbočeniji od ostale površine, savetujem da nakon sušenja razređene boje celu površinu lagano prešmiglajte finim brusnim papirom.

romanticna-kutija-za-caj-56. Da biste postigli efekat starost, poklopac dodatno premažite tečnom patinom (bitumen, zift). Patina se uvek koristi u kombinaciji sa terpentinom, njenim razređivačem . Nanosi se suvom krpicom, koju prvo treba umočiti u terpentin pa u zift a zatim je treba razmazati po površini. Nakon toga, drugom, čistom krpicom, takođe malo umočenom u terpentina, odstranite višak patine i ujednačitennijansu. Ova tehnika je veoma praktična. U zavisnosti od doze zifta i terpentina možete postići svetlije i tamnije nijanse, od prljavobele do tamnosmeđe.

romanticna-kutija-za-caj-67. Prvo iscrtajte konture šablona grafitnom olovkom, a zatim preko njih konturnom pastom s tankim završetkom izvucite linije. Linije korigujte čačkalicom dok je konturna pasta još sveža. Prilikom izvlačenja linija, veoma je bitno da vrh tubice držite bar 1 cm iznad površine kako bi pasta ravnomerno padala na površinu. Debljinu linije kontrolišite jačinom stiska.

romanticna-kutija-za-caj-78. Nakon što se kontur pasta u potpunosti osušila, treba je još malo „postariti”. To ćete učiniti utrljavanjem uljane boje (u ovom slučaju upotrebljena je crna). Nakon toga, suvom krpicom ispolirajte višak uljane boje. Kao pomoć, možete upotrebiti laneno ulje, koje potpomaže skidanje viška uljane boje, baš kao i terpentin koji ste koristili u prethodnom karaku. Ovaj postupak treba odraditi na svim elementima urađenim konturnom pastom.

romanticna-kutija-za-caj-89. Da bi ceo rad bio ujednačen, potrebno je da sve ukrasne elemente uradite u crno-zlatnoj kombinaciji. Prvo ih obojte crnom akrilnom bojom, a zatim sve ivice istaknite zlatnom wax pastom.

romanticna-kutija-za-caj-910. Dodatni efekat postarelosti postići ćete potamnjivanjem svih uglova kutije. Komadić sunđera umočite u tamnosmeđu ili srnu akrilnu boju, a zatim ga protrljajte preko čiste, suve tkanine da biste skinuli višak boje (sunđer treba da bude polusuv s vrlo malo boje na sebi). Sada njime pretapkajte sve uglove kutije.

romanticna-kutija-za-caj-1011. Na kraju, sve delove kutije pređite slojem (ili s više njih) akrilnog laka, ostavite ih da se osuše, a zatim ponovo sastavite kutiju. Našrafite sve netalne delove i vaša kutija je gotova.

romanticna-kutija-za-caj-11

 

S.S.

Pogledajte iz naše kategorije: Domaća radinost, Enterijer, uređenje enterijera

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh