od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet obrazovanja» Saveti za bolje učenje i pamćenje

Svet obrazovanja

saveti-za-ucenje-cover

Saveti za bolje učenje i pamćenje

Ne samo deca, već I odrasli ponekad mnogo više, imaju problem da se koncentrišu, nauče I zapamte nešto novo, do sad nepoznato, preobimno, … Nekome posebno nabrajanja I podele teško polaze za rukom, ali uz par trikova I saveta – nadamo se da ćemo vam pomoći da prevaziđete ove probleme.

  • Nije potrebno nekoliko puta čitati tekst, već se trudite da iz jednog čitanja razumete gradivo, pa ćete ga bolje I zapamtiti. Ponavljanjem čitanja može doći do zasićenja. Možda ćete i zapamtiti sve što ste pročitali, ali bez razumevanja – pamćenje je kratkotrajno.
  • Postavljanjem pitanja podstičete mozak na razmišljanje – ako pogrešite jednom, znaćete sledeći put kako da odgovorite tačno na to isto pitanje.
  • Nešto što vam je nepoznato objasnite kroz već poznate primere – povezivanjem sa poznatim činjenicama I pojmovima lakše ćete zapamtiti određeni proces I događaje.
  • Samostalno crtanje I pisanje beležaka bitnih pojmova I stvari pomaže pri vizualizaciji informacija, a samim tim ste više uključeni u gradivo, jer aktivno razmišljate o tome što učite.
  • Da ne biste zaboravili tek naučeno, dobro je podsetiti se na staro gradivo pre nego što započnete sa novim.
  • Treba učiti svaki dan po malo, kako se ne bi nagomilalo novo gradivo, jer ćete pod pritiskom I kratkim rokovima teže pamtiti nove informacije.
  • Možda ste više talentovani za muziku, a manje za fiziku – ali onom što vam manje leži treba da posvetite više pažnje I vežbate. Upornošću je moguće savladati sve prepreke.

saveti-za-ucenje-1

Različiti edukativni I obrazovni centri primenju ovakve taktike u obrazovanju svojih polaznika. Probajte I vi – talenat I inteligencija jesu bitni faktori, ali radne navike I disciplina, kao I organizacija vremena za učenje su još važniji za savladavanje prepreka u učenju.

Pogledajte više iz kategorije: Kultura i obrazovanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh