od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Simbol Škotske – kilt

Svet zanimljivosti

kilt-simbol-skotske

Simbol Škotske – kilt

Kilt je širom sveta poznat kao nacionalni simbol Škotske. U najoriginalnijem obliku, kilt je bio deo odeće jedinstveno prilagođen praktičnim potrebama Škotskih brđana (izbeglice poreklom iz Irske,  koje su nosile leine-Irsku tradicionalnu nošnju), ali je i predstavljao komad odeće koji su vrlo brzo prihvatili i brojni osvajači koji su došli na Škotskom tlu. Škotski osvajači su bili jaki, ponosni i velike patriote stoga kilt danas predstavlja pored tradicionalnog komada odeće i simbol njihovog nasleđa.

Istorija kilta počinje sa Tomasom Rolinsom, vlasnikom čeličane u kojoj su radili Škotski brđani. Shvativši da je za uzrok brojnih nesreća u njegovoj čeličani odgovorna upravo irska tradicionalna nošnja-leine, odsekao je deo leinea i napravio praktično suknjice. On je bio prvi koji je obukao i nosio ovu suknju. S obzirom da su među radnicima pretežno bile izbeglice, iz straha od gladi i gubitka posla, prihvatili su suknju kao deo svoje svakodnevnice.

Do danas je kilt znatno izmenjao svoj dizajn. Pravi se uglavnom od tartana. Uglavnom se nose na sportskim, gajdaškim, plesnim takmičenjima, kao i na venčanjima.

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Domaća radinost

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh