od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Šta su nekad značili i kako su nastali određeni modni detalji

Svet zanimljivosti

kako-su-nastali-odredjeni-modni-detalji-cover

Šta su nekad značili i kako su nastali određeni modni detalji

Pojedine stvari koje se danas smatraju prestižnim u modi ili su stvari trenutnih trenova, ranijih godina, pa i vekovima unazad posmatrane su iz drugačijeg ugla i značile su nešto što danas nije tačno.

kako-su-nastali-odredjeni-modni-detalji-3Tako npr. žena koja je bila kratko ošišana ranije je na taj način bila označena kao neverna, odnosno ukoliko bi ženu uhvatili u neverstvu – ošišali bi je i kratku kosu bi nosila kao obeležje sramote.

Nekada je nakit bio simbolično vezan za status muškarca, danas opšte prihvaćen modni detalj kod žena i muškaraca!

Za bradu koja danas predstavlja modni trend kod muškaraca, u Rusiji ste morali platiti porez u vreme vladavine Petra Velikog. On je muškarce terao da se briju kako bi izgledali više kao Evropljani.

kako-su-nastali-odredjeni-modni-detalji-2

Imati ili nemati obrve je bila stvar trenda određenog vremena. U renesansno doba nisu se nosile obrve, pa je i čuvena Mona Liza naslikana bez njih. Svojevremeno su bile u trenu jako tanke obrve, zatim izuzetno guste, da bi danas popularan bio prirodan izgled!

Jedan neobičan modni trend je bio prisutan u XV veku – žene su želele da izgledaju kao trudnice, te su ispod odeće stavljale jastuke kako bi ličile na njih.

kako-su-nastali-odredjeni-modni-detalji-4

Znate li kako su nastale manžetne? Lični krojač Napoleona Bonaparte je dobio zadatak da vojnicima ušije dugmad da ne bi non-stop brisali nos o rukave.

Tange, koje danas služe u svrhu seksi donjeg veša, nastale su u NJujorku kada je tadašnji gradonačelnik Gvardia naredio da plesačicama u predstavama, koje do tada nisu nosile čarape- donji veš, skroje gaćice da bi sakrile nepristojne gole delove.

U današnje vreme najviše košta ručno šiveni unikatni predmet, domaća radinost, a ’70-ih godina je većina samostalno šila i plela odeću – cenila se udobnost, a ne izgled.

kako-su-nastali-odredjeni-modni-detalji-1Dečija moda postoji tek od pre 200 godina. Do tada, deca su nosila muška i ženska odela u malim veličinama.

Da bi neki dizajner prikazao svoju kolekciju, ranije je koristio lutke koje su u poređenju sa manekenkama znatno jeftinija varijanta.

Manekenke su počeli da angažuju tek u XIX veku radi zanimljivijeg predstavljanja odeće.

 

 

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Dečija garderoba i Proizvodnja nakita i srodnih predmeta

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh