od 30rsd/dnevno

Infostar» Svet informacija» Svet zdravlja» Uticaj vina na zdravlje

Svet zdravlja

uticaj-vina-na-zdravlje-naslovna

Uticaj vina na zdravlje

Za zdravstvene učinke vina najzaslužniji su: polifenoli, posebno resveratrol, kao i organska jedinjenja koja se svrstavaju u antioksidanse.

Polifenoli uništavaju štetne supstance, slobodne radikale, koji potencijalno dovode do tumora. Čuvajući prohodnost arterija smanjuju rizik od bolesti srca.

Resveratrol je kao prirodni sastojak voća, grožđa i vina (i do 10 puta prisutniji u crnom vinu) odgovoran za redukovanje rizika raznovrsnih oboljenja, a po najviše kardiovaskularnih.

Poznato je da 20 do 30 grama alkohola dnevno – može smanjiti rizik od srčanog udara za 40%.

Način delovanja alkohola iz vina, kao i ostalih pića, zajedno sa resveratolom bitno se razlikuje – alkohol sprečava stvaranje ugruška u krvi, dok resveratol, delujući na nivou ćelije,  sprećava propadanje ćelije usled procesa oksidacije.

Konzumiranje vina značajno umanjuje:

  • mogućnost nastanka karcinoma,
  • deluje povoljno na povećanje dobrog holesterola (HDL),
  • smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL),
  • uzročnike bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • snižava krvni pritisak,
  • u malim količinama smanjuje mogućnost stvaranja kamenaca i
  • u velikoj meri ometa apsorpciju kalcijuma

Pogledajte više iz kategorije: Vinarije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh