od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ekologije» 5 najlepših prolećnih biljaka za vašu baštu i balkon

Svet ekologije

prolecne-biljke-za-bastu-cover

5 najlepših prolećnih biljaka za vašu baštu i balkon

Uz poštovanje osnovnih pravila o uzgajanju baštenskog cveća, pravilne pripreme zemljišta  i odabira odgovarajućih sadnica, sa svakim danom proleća bašta će vam odisati svežinom, mirisom i veselim bojama. Evo nekoliko saveta o odabiru prolećnih biljaka čija nega će vam oduzeti svega nekoliko minuta dnevno a u čijem opojnom mirisu ćete uživate do rane jeseni.

Noćna frajla

Noćna frajla ili noćurak je omiljena među ljubiteljima cveća raskošnog mirisa i veselih boja. Poreklom je iz Evroazije ali se odomaćila i kod nas i idealna je za ukrašavanje balkona i bašte.  Cveta krajem proleća i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Cvetovi su sitni, bele , roze i boje lavande. Danju su zatvoreni a  otvoreni su tokom cele noći odakle su i dobile ime.  Uzgoj nije zahtevan, prija joj zemlja bogata krečnjakom ili glinom a za nju izaberite sunčanu stranu bašte ili balkona.

prolecne-biljke-za-bastu-nocna-frajla

Jaglac, primula ili jagorčevina

Jagorčevina je višegodišnja biljka, raste u žbunovima a  stabljika ide od 10 do 40 cm u visinu. Jagorčevina cveta u proleće, originalne vrste imaju jak i opojan miris, a cvetovi su intenzivnih boja kao što su bela. crvena, žuta, plava i ljubičasta.  Idealne su za balkone.

prolecne-biljke-za-bastu-jagorcevina

Petunija

Petunija je biljka koja uspeva na svakom tlu i množi se isključivo semenom. Seme se seje u sandučiće u martu, a ukoliko klima dopusti može se posejati i direktno u leje. Cvetaju dugo u svim bojama – od ružičastih tonova, preko žutih, plavih i indigo boje pa sve do prugasth petunija.

prolecne-biljke-za-bastu-petunija

Dan i noć

Dan i noć je cvet koji uspeva na dobroj baštenskoj zemlji. Biljka se seje polovinom leta ali se može posaditi i u proleće. Svojim nežnim cvetovima različitih boja i veličine će ulepšavati vaše dvorište od marta do juna. Biljka će nići posle mesec ipo dana a potom je u jesen treba zasaditi u vrtu.

Verbena

Verbena je jedna od najlepših baštenskih biljaka jednostavnih za uzgajanje. Za gajenje u baštama popularne su viseće vrste verbena koje mogu porasti i jedan metar u dužinu a stablo može rasti i do 30 cm u visinu. Boje cvetova mogu biti bele, plave, ružičaste i crvene. Verbena cveta od proleća do ranih jesenih dana. Zalivanje ne treba da budečesto i preobilno.

prolecne-biljke-za-bastu-verbena

Uložite malo vremena, otiđite do obližnje cvećare i uživajte u vašem cveću do rane jeseni.

Povezani tekstovi: Pripremite svoju baštu za proleće

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh