od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» CV (radna biografija)

CV (radna biografija)

 

Ovde možete pogledati najnovije oglase za posao

CV je vaš prvi kontakt sa poslodavcem, te je stoga od velike važnosti kako izgleda i kakvog je sadržaja. Njime treba da ubedite vašeg potencijalnog poslodavca da vas pozove na intervju. Veoma je bitno da se vaš CV izdvaja iz gomile drugih.

Slikovito opisano, CV ima funkciju reklame. Vaše reklame koja će vašeg poslodavca navesti da vas pozove na razgovor. Kao što nas reklama za neki proizvod navodi da ga kupimo ili ne, tako i CV ima tu ulogu. No, onog trenutka kad je CV poslat, a vaš potencijalni poslodavac vas pozvao na razgovor, CV postaje potpuno nebitan u celoj priči.

Koliko god bio dobar, sledeća stvar u kojoj se morate dobro pokazati je lični nastup. Dakle, od stare slave se ne živi, te slobodno možete zaboraviti na sve simpatije koje ste pobrali svojim sjajnim CV-em i početi misliti o tome kako poslodavca impresionirati u direktnom kontaktu.

Primeri radne biografije: CV sablon, Evropski CV, CV primer 1, CV primer 2

Format CV-a

Ne postoji univerzalan obrazac za pisanje CV-a. Postoji više načina da informacije o sebi pretočite u svoju radnu biografiju. Od svih mogućih načina da napišete svoj CV, dva su najzastupljenija: slobodni stil i funkcionalni stil.

Slobodni stil CV-a je sve manje u upotrebi, jer je zastareo i jako ga je teško dobro napisati, osim ako niste virtouz pisane reči. On se piše u formi teksta, bez jasno razdvojenih funkcionalnih celina.

Funkcionalni CV se takođe piše slobodnim stilom, ali hronološkim redom, sa jasno razdvojenim funkcionalnim oblastima: radnim iskustvom, obrazovanjem, ličnim informacijama, znanjem stranih jezika i sl.

Poslednjih nekoliko godina je sve više u upotrebi Evropska forma CV-a. Ona je napravljena u formi šablona koji samo treba da popunite, te je stoga mnogo lakša za korišćenje. Osim toga, ovaj CV je lakše čitati, što je veoma bitno za vašeg potencijalnog poslodavca. Postoji nekoliko obrazaca za ovu vrstu CV-a. Ovakav CV daje hronološki prikaz vašeg obrazovanja, radnog iskustva, ličnih podataka, znanja i veština, pregledan je i lako se čita. Stoga moja preporuka ide ovoj vrsti CV-a.

Evropska forma CV-a

Evropska forma CVa sadrži stavke relevantne za vaš profil, uređene po ustaljenom redosledu. Ovakav CV sadrži sledeće stavke:

* Lične informacije
* Radno iskustvo
* Obrazovanje i edukacija
* Lične osobine
* Znanje stranih jezika
* Organizacione veštine
* Tehnička znanja i veštine
* Ostala znanja, veštine i interesovanja
* Vozačka dozvola
* Dodatne informacije
* Aneksi – dodaci

Greške prilikom pisanja CV-a

Spomenućemo neke, ne tako česte greške koje se javljaju priliko izrade CV-a.

Rodbina

Nije potrebno pisati imena i zanimanje roditelja! Zapitajte se šta biste Vi pomislili da neko to navodi u aplikaciji za posao. Ono što možete jeste navesti ime jednog od roditelja, zbog razlikovanja ukoliko postoji veliki broj aplikacija, te postoji mogućnost da se pojave dve iste kombinacije imena i prezimena.

Braća i sestre – nebitno za Vaš angažman u preduzeću, a može da podseća na pokušavanje povezivanja sa poslodavcem putem rodbinskih veza.

Osnovna škola

Ono što nije potrebno naglašavati je sigurno osnovno obrazovanje. Podrazumeva se da ste završili osnovnu školu, ukoliko ste upisali srednju školu. Suvišno je napominjati da je prosek ocena nepotreban, kao i pohvale za primerno vladanje.

Ukoliko ste završili fakultet, svi ovi gorenavedeni podaci su suvišni – navedite svoje uspehe u toku fakultetskog školovanja. Što se tiče uspeha iz srednje škole i sa fakulteta treba ih navesti samo ukoliko vam je prosečna ocena bila veća od 8 na fakultetu, odnosno 4 u srednjoj školi.

Ocena diplomskog rada

Iskustvo govori da je značajna prosečna ocena koju ste ostvarili u toku studija. Diplomski ispit je jedan, završni ispit, koji je na većini fakulteta (gde postoji) uglavnom pro-forme stoga nije potrebno navoditi ocenu koju ste ostvarili. Ipak, 30 ispita mnogo više govori o Vašem uspehu, a navodite ga samo ukoliko je ocena visoka.

Jezici

Ukoliko navodite jezike koje govorite, uradite to tako da ocenite svoje sposobnosti. Bez ovoga podatak nije potpun.
Nemački – govorim (5), čitam (5), pišem (5)
ocene od 1 do 5, gde je 5 najveća

Kontakt

Bitno je da napišete tačan broj telefona kako bi mogli poslodavci da vas kontaktiraju. Što se tiče E-mail adresa, pogodno je da sadrže vaše ime i prezime i da ne liče na nešto ovakvo: piton69@yahoo.com.

Hobi

Kod pisanja hobija zavisi za koji posao aplicirate. Moja je preporuka da ovu stavku izostavite jer neki poslodavci mogu smatrati da vam to može odvlačiti suviše vremena. Ali recimo da je dobro u nekim slučajevima napisati da rekreativno igrate sa društvom fudbal ili košarku jer to pokazuje da ste timski igrač, tenis da ste borbeni, ako se bavite jogom to izostavite jer hipi zanimanja mogu da vam smanje šanse za zaposlenje.

Prilagođavanje CV-a

Veoma je važno da svoj CV prilagodite preduzeću u kome aplicirate za posao. Saznajte istorijat tog preduzeća, čime se bave, koje sposobnosti i veštine se cene i traže, pokušajte da saznate nešto o svom potencijalno poslodavcu šta je to što najviše ceni i očekuje od svojih zaposlenih i onda, shodno tome, prilagodite svoj CV tako što ćete neke podatke u sebi dodati ili eventualno izostaviti iz svog CV-a.

Nazad na vrh