od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» 5 stvari za koje samo mislite da deca mogu da urade!

Dečiji svet

5-stvari-za-koje-samo-mislite-da-deca-mogu-da-urade

5 stvari za koje samo mislite da deca mogu da urade!

Roditelji, pogotovo novopečeni, znaju da pogreše u proceni onoga što njihovo dete može I ne može da uradi, te iz tog načina razmišljanja I shvatanja pogrešno ( ne ) očekuju od svog deteta da se ponaša ili ne ponaša na određen način. Mnogo čega nismo svesni da deca nisu sposobna da urade,a evo i lista stvari za koje roditelji pogrešno misle da deca mogu da urade!

  1. Kontrola emocija – od dečaka se još od najranijeg doba očekuje da ne plaču I suzdržavaju svoje emocije, dok je devojčicama često dopušteno da I bez razloga plaču. Međutim, bez obzira na pol, decu ne treba sprečavati I pogrešno je misliti da oni znaju da kontrolišu izlive emocija, bilo das u one lepe ili ružne. Roditelji su tu da pomognu u kanalisanju, ali ne I sprečavanju emocija.
  2. Deca I navike – roditelji pogrešno misle da treba decu da puste da sama shvate kad je vreme za jelo, spavanje, igranje, skupljanje igračaka, kupanje… Deca takvu rutinu tek treba da steknu, a roditelji su tu da im ukažu na to kada je vreme za šta.
  3. Prepuštanje odluka – mislite da deca znaju šta je najbolje za njih? Greška! Deca ne znaju da odluke imaju posledice, pa im ne treba davati previše slobode. Objasnite deci zašto je određena odluka ( ne ) ispravna, da bi kasnije postali samostalni I donosili dobre zaključke I odluke.
  4. Čitanje misli – ako mislite da dete zna šta želite I o čemu razmištaljte – grešite! Deca, kao ni odrasli, ne čitaju misli I potrebno im je ukazati na to šta se od njih očekuje, zašto treba nešto da urade ili pak ne urade. Potrebno je mnogo komunikacije da bi deca shvatila, povezivala stvari…
  5. Pojam o vremenu – iako je vaše dete brzo kada beži od nekoga, kada treba zaista da požuri – ono će verovatno biti sporije nego ikad! To je iz razloga što deci nedostaje pojam o vremenu, oni ne znaju šta je to kašnjenje I nigde im se ne žuri, pa se polako oblače, odlažu obuvanje, sporo jedu, sporo se kreću… Pojam o vremenu steći će kroz kasniji razvoj, te budite strpljivi ili spremanje počnite na vreme da ne bi bilo trke – frke.

Pogledajte još I: 5 stvari koje samo mislite da deca ne mogu da urade!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh