od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zdravlja» CNS (Centralni Nervni Sistem)

Svet zdravlja

centralni-nervni-sistem

CNS (Centralni Nervni Sistem)

Centralni nervni sistem čoveka je sastavljen od centralnih organa: velikog i malog  mozga, produžene i kičmene moždine, koji ostvaruju vezu sa telom putem perifernog nervnog sistema koga sačinjavaju nervi koji polaze od kičmene moždine i pruzaju se kroz telo.

centralni-nervni-sistem-1Veliki mozak čine moždane hemisfere (leva i desna hemisfera) koje su povezane kaloznim telom koje omogućava hemisferama da međusobno komuniciraju. Leva hemisfera – kontroliše desnu stranu tela, dok desna hemisfera kontroliše levu stranu tela. Hemisfere su podeljene na četiri režnja: čeoni (frontalni) režanj – koji ima funkcije koje utiču na ličnost i emocije, temeni (parietalni) režanj – koji je zadužen za čulo dodira, slepoočni (temporalni) režanj – za čulo sluha i potiljačni (okcipitalni) režanj – je povezan sa vidom. Bitan deo čeonog režnja čini motorna kora koja kontroliše pokrete. Deo koji se nalazi pored motorne kore kontroliše govor (kod dešnjaka – taj deo se nalazi u levoj hemisferi, dok je kod levaka – smešten u desnu hemisferu velikog mozga). Moždane hemisfere su obmotane spoljnim omotačem – moždanom korom, koja ima funkciju da kontroliše koordinaciju složenih nervnih aktivnosti (instiktima i percepcijom). Moždane hemisfere su pomoću moždanog stabla povezane sa kičmenom moždinom koja se nalazi na kraju moždanog stabla i odgovorna je za vitalne funkcije – disanje i protok krvi.

Mali mozak je smešten ispod velikog mozga, ima ulogu da – pomaže mišićima da funkcionišu i održava ravnotežu tela.

Produžena moždina čini zadnji deo mozga koji se nastavlja na kičmenu moždinu koja je smeštena u kičmenom kanalu, protežući se do sedalnog dela.

Pogledajte tekst sa povezanom temom: Moždane funkcije, desna i leva hemisfera, način obrade informacija

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh