od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Greške roditelja

Dečiji svet

greske-roditelja-cover

Greške roditelja

Naravno da roditelji neće namerno sprečavati razvoj inteligencije kod dece, ali u neznanju određenih stvari koje taj razvoj podstiču, roditelji često brane deci da se bave pojedinim aktivnostima. Ovo su neke od grešaka roditelja koje bi ustvari trebalo deci da dozvole kako bi njihova inteligencija bujala.

  • Boje – kada se dete rodi, obično roditelji sve u bebinoj okolini urede tako da budu pastelne, neutralne boje i uvek je to samo nekoliko tonova ( bela, bež, plava, roze…). Međutim, na razvoj bebine inteligencije u najranijem dobu utiču upravo kontrasti, te bi bebino okruženje zapravo trebalo da bude jarko i što šarenije.
  • Igra na podu – prirodno je da roditelji brinu za bezbednost i higijenu, pogotovo u prostorijama gde boravi malo dete koje još uvek sve otkriva čulom dodira i ukusa, pa svoje prste stavlja najčešće u usta. Ali beba treba da nauči da se oslanja rukama o pod i da puzi, jer je to jako bitna faza u kasnijem razvoju.
  • Skakanje po krevetu i vrtenje oko svoje ose – ovo su bitne faze u razvoju ravnoteže kod dece, kao i svih mišića koji se skakanjem aktiviraju. Bolje je da obezbedite prostor gde dete skače i vrti se kako se dete ne bi povredilo prilikom eventualnih padova, koji su takođe normalni da ih dete iskusi. Što više skakanja i vrtenja, to je bolji rad mozga. greske-roditelja-1
  • Šetnja – možda zbog osećaja blizine i bliskosti više volite da vam dete bude u naručju ili nemate vremena i volje da šetate sporo koliko i dete, ali sprečavanjem kretanja deteta bilo nošenjem ili vožnjom u kolicima, utičete na kognitivni razvoj deteta, a česti su i poremećaji u razvoju stopala. Najbolje je da deca kad god mogu hodaju, a idealno je da šetaju bosi po neravnim površinama.greske-roditelja-2
  • Sitnjenje hrane – beba uči da žvaće onda kada počnete da joj uvodite i druge namirnice u ishranu, osim mleka. Do godinu i po dana života dete bi trebalo da pređe na čvrstu hranu, a žvakanje je bitna stavka u razvoju. Na stranu to što hrana utiče na zdravlje, žvakanje utiče na čistoću zuba i podstiče rad jezika, a samim tim se kod deteta brže razvija i govor.

Ako ste u ovim stavkama ranog razvoja svog deteta grešili, nije kasno da neke stvari poboljšate i u njegovom kasnijem uzrastu, ali trudite se da se na vreme informišete o svemu što može da poboljša i utiče na kvalitet života vašeg deteta – i trenutno i u kasnijem periodu razvoja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh