od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Greške roditelja

Dečiji svet

greske-roditelja-cover

Greške roditelja

Naravno da svaki roditelj želi najbolje za svoju decu. Ipak, dešava se da zaborave na osnovno obrazovanje I vaspitanje dece tako da ona postanu savesna, odgovorna, kulturna i samosvesna bića, spremna da se izbore sa razlićitim životnim situacijama. Ovo su neke od najčešćih grešaka roditelja:

  • Mešanje inteligencije, talenta i zrelosti deteta – nemojte misliti da je vaše inteligentno dete zrelo, niti ga manje poštovati ako nema talenta za određene stvari. Svi smo različiti!
  • Dete treba pustiti da uči na svojim greškama, ali ga usmeravati i deliti sa njim svoja iskustva kada ste bili njihovih godina – šta ste radili, kako ste se vi izborili sa tim i kako biste sada reagovali u istoj situaciji. Takođe, potrebno je da ih pustite i u određene rizike, da izađu iz sigurnosti i iskuse padove u dečijim igrarijama, jer će tako prevazići strahove, postati jači i emotivno zreliji ljudi.
  • Ne morate uvek i odmah udovoljiti želji dece, a ni oni ne moraju uvek da budu zadovoljni vašim stavom. Tako će se naučiti strpljenju, razočarenju, neće biti razmaženi, naučiće da se bore za svoje potrebe, kao i da cene nagradu za SVOJ uspeh. Takođe, nagrada nije samo materijalne prirode – dovoljno je i potrebno pružiti utehu, podršku i ljubav, kako bi i deca znala da vam pruže takvu „nagradu“ kada vam to bude bilo potrebno od njih.
  • Naučite dete da prihvati poraz i da zna da nije uvek najbolje i savršeno. Oni će to svakako iskusiti kroz život, a onda će početi da sumnjaju u vaš sud, pa može doći do manjka samopuzdanja, nerealnih očekivanja, preuveličavanja ili pribegavanja lažima i prevarama da bi došli do onoga šta žele i izbegli suočavanje sa realnošću.
  • Umesto da se roditelji umešaju kada se deca svađaju, treba pustiti decu da sukobe sami rešavaju, kako bi naučili da se izbore sa različitim problemima i shvatili da treba da preuzmu posledice i odgovornost za ponašanje. Tako deca postaju kasnije zreli i odgovorni ljudi, koji će znati da se suoče sa svim situacijama i neće čekati na nekog da dođete i reši im sve probleme.
  • Kada nečemu želite da naučite svoje dete, nije dovoljno samo reći već treba to isto pokazati na delu. Ako želite da vaše dete nešto uradi – ono će slediti najpre vaš primer.

greske-roditelja-1

Deca su vaš odraz u ogledalu – osnovno obrazovanje I kulturu stiču uz vas! Oponašaće vas, učiće od vas, a prema vama i ostalim bićima će se ophoditi kao što se vi ophodite prema njima i drugima u određenim situacijama. Pazite šta pokazujete deci, jer oni usvajaju kulturne obrasce u najranijem uzrastu – kasnije ima mesta samo za korigovanje naučenih stvari.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Pogledajte iz naše kategorije : Kultura I obrazovanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh