od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet obrazovanja» Kada je započeto obrazovanje u Srbiji?

Svet obrazovanja

kada-je-zapoceto-obrazovanje-u-srbiji

Kada je započeto obrazovanje u Srbiji?

Osnovno obrazovanje danas je obavezno za sve, a I mnoge druge stvari su se promenile I menjaju se kada je u pitanju obrazovanje u Srbiji. Da li ste se zapitali kada je I kako sve počelo?

Početak obrazovanja vezuje se za XI I XII vek kada su se osnovale prve škole u katoličkim manastirima u Baču I Titelu, koji se nalaze u Vojvodini, a tada su pripadali Ugarskoj. Takođe su monasi u srpskim pravoslavnim manastirima Studenica, Sopoćani, manastiri u Pećkoj partijaršiji I drugi, vršili obrazovanje ljudi u to vreme. Nakon raspada srpske srednjovekovne države I seobe naroda, kako ne bi došlo do katoličanskog pokrštavanja, pomoć je pristigla iz Rusije koja je poslala učitelja Maksima Suvorova. On je otvorio Slavjansku školu, a nakon njega je Emanuel Kozačinski otvorio Latinsku školu.

“Novijeg” datuma, tačnije 1.05.1778.godine Avram Mrazović je osnovao učiteljsku školu “Norma” u Somboru, prvu srpsku osnovnu školu I najstariju obrazovnu ustanovu za učitelje slovenskog stanovništva sa juga Evrope. 1791.godine je osnovana Karlovačka gimnazija u Sremskim Karlovcima, a osnivač je bio mitropolit Stevan Stratimirović.

uciteljska-skola-somborkarlovacka- gimnazija

     Učiteljska škola – Sombor                                                              Karlovačka gimnazija

Beogradska Velika škola osnovana je 1808.godine od strane Ivana Jugovića I Dositeja Obradovića, a prva viša škola ( danas bi bila visoka škola ) u Srbiji je osnovana u Kragujevcu 1838.godine – Liceum Knjažestva serbskog ili Licej. Ova obrazovna ustanova je 1841.godine preseljena u Beograd, a 1863.godine Licej postaje Velika škola I u svom sklopu ima Tehnički, Filozofski I Pravni fakultet.

Kada su univerziteti u pitanju, Beogradski univerzitet postoji od 1905.godine. Nakon II svetskog rata iz njega su se izdvojili 1960.godine Novosadski univerzitet , a od 1965.godine postoji I Univerzitet u Nišu.

Pogledajte više iz kategorije: Osnovno obrazovanje, Srednje obrazovanje, Univerziteti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh