od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Kako ukloniti mrlje sa garderobe

Svet zanimljivosti

kako-ukloniti-mrlje-sa-garderobe-1

Kako ukloniti mrlje sa garderobe

Koliko putam vam se desilo da ste obukli novi komad garderobe na kome je osvanula fleka od čokolade, bele kafe ili mastila? Fleku sa tkanine je, istina, teško skinuti ali ne i nemoguće! U vašem ormariću za „ prvu pomoć za fleke“ moraju se naći sredstva kao što su: talk, alkohol, eter, benzin, amonijak i razni sapuni. Budući da su neka od nabrojanih sredstava lako zapaljiva ili otrovna, ukoliko imate klince u kući, ormarić  neka vam uvek bude zaključan.

Mrlje od ulja očistite benzinoma, a zatim operite mlakom sapunicom. Kraći put – nanesite talk na fleku i ostavite da prenoćiMrlju od mastila treba umočiti u mlako mleko i pažljivo iscediti. Postupak ponavljajte dok mrlja potpuno ne iščezne. Bela kafa i čokolada se lako skidaju sa odela. Dovoljna je sapunica. Ukoliko je boja svetlija, očistitici krpicom koja je prethodno natopljena alkoholom i glicerinom. Mrlje od kafe se teže skidaju. Najbolje je odmah isprati vodom i sapunom. Ukoliko je tkanina bela, u poslednju vodu stavite malo varikine. Ukoliko je tkanina osetljiva, na mrlju nanesite žumance i nekoliko kapi glicerina i isperite nakon jednog sata.

kako-ukloniti-mrlje-sa-garderobe-2

Mrlje od voća je najteže skinuti. Najvažnije je mrlju odmah oprati, i ima nade za vašu omiljenu bluzu ili haljinu. Za bele lanene i pamučne tkanine nema problema –veš se pere praškom, a potom ispira u toploj vodi i varikini. Ako je tkanina u boji i osetljiva, postupak je sledeći: natopite tkaninu u vodu sa amonijakom, ostavite da odstoji a zatim isperite čistom vodom.

Tragovi od znoja se skidaju pomoću nekoliko kapi amonijaka rastvorenih u toploj vodi. se odstranjuje sokom od limuna. Ispira se vodom i amonijakom ukoliko je tkanina u boji, a bele tkanine čistom vodom. Tragove od krvi nikad ne ispirajte vrućom već hladnom vodom.

Pogledajte iz naše kategorije: Hemijsko čišćenje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh