od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zdravlja» Kardiovaskularni sistem

Svet zdravlja

anatomija-kardiovaskularni-sistem-1

Kardiovaskularni sistem

Kardiovaskularni sistem čoveka čine srce, koje ima za zadatak da ispumpava krv, i cirkulacijski sistem (arterijska, venska i limfatička komponenta).

Srce, koje je izgrađeno od leve i desne pretkomore i komore, povezano je sa cirkulacijskim elementima tako da formira sistemsku cirkulaciju koju čine: leva komora, aorta, arteriole, sistemski kapilari, venule i desna pretkomora, i plućnu cirkulaciju koju čine:desna komora, plućna arterija, plućni kapilari, venule, plućne vene i leva pretkomora.

Svakim otkucajem srca krv se izbacuje iz leve srčane komore u aortu, zati otiče do organa putem arterija bogatih elastinom i kolagenom. Grananje se nastavlja preko arterija koje imaju sve više muskulature do arteriola i kapilara, gde se vrši razmena gasova i hranljivih materija.

Zatim se spajanjem kapilara formiraju postkapilarne venule, potom venule i sve veće vene koje, putem donje šuplje vene vode u desno srce. Deoksigenirana krv putuje iz desne komore kroz plućnu arteriju, plućne kapilare i plućne vene nazad u srce, u levu srčanu pretkomoru.

kardiovaskularni-sistem

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Kardiološke ordinacije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh