od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Koje mleko je sve u ljudskoj upotrebi?

Svet zanimljivosti

koje-je-mleko-u-ljudskoj-upotrebi-cover

Koje mleko je sve u ljudskoj upotrebi?

Svi sisari na planeti poznati su po tome da proizvode mleko koje je glavni sastojak u ishrani svojih mladunaca, počevši od ljudske vrste do svih ostalih životinja koje su sisari. Međutim, ljudska vrsta osim sopstvenog mleka koristi i druge vrste mleka koje su proizvodi ostalih sisara.

koje-je-mleko-u-ljudskoj-upotrebi-bebaPrvenstveno mislimo na kravlje mleko koje je najzastupljenije u našoj ishrani, zatim kozije koje se smatra i lekovitim mlekom i ovčije mleko.

Međutim, u drugim narodima i kulturama koristi se i mleko drugih sisara – npr. kamilje mleko. Kamila proizvede do 13l mleka na dan, a može da stoji čak 7 dana i na temperaturi od 30⁰C, a da se ne pokvari.

Na severu Evrope koristi se irvasovo mleko koje je 6 puta masnije od kravljeg i mora da se razblaži vodom da bi se pilo. U ishrani se koristi i magareće mleko koje ne izaziva alergiju i sadrži mnogo više C vitamina od kravljeg mleka.

Jedan od najpoznatijih sireva, mocarela, originalno je napravljen od mleka bivolice. Mleko kobile u Mongoliji predstavlja omiljenu poslasticu, a u Kini se upotrebljavalo još pre 3.000 godina – prozvali su ga medicinskim čudom.

Da li ste znali da postoji mleko roze boje? To je mleko nilskog konja i jaka.

Zanimljivo je da je najskuplje mleko na svetu mišije mleko, koje se koristi u medicinske svrhe. Litar mišijeg mleka košta preko 50.000 evra, a za njegovu proizvodnju potrebno je oko 4.000 miševa.

Čak i neke ptice, poput golubova, carskih pingvina i flamingosa, mogu da proizvedu nešto što svojim sastavom podseća na mleko sisara da bi nahranile svoje mladunce kada se izlegu. To su u mogućnosti da urade i mužijaci i ženke ovih ptica.

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Trgovina na veliko mlečnim proizvodima, jajima i jestivim uljima i mastima

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh