od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ekologije» Koliko je prirodi potrebno da razgradi otpadni materijal?

Svet ekologije

koliko-potrebno-prirodi-da-razgradi-otpadni-materijal

Koliko je prirodi potrebno da razgradi otpadni materijal?

Često smo svedoci slike koja je postala svakodnevnica  – praznu kesicu, opušak od cigarete ili ispijenu limenku coca – cole redije ćemo baciti u prirodu nego li prošetati do kante  predviđene za odpatke. Kažu da je Srbija prepuna prirodnih lepota ali nažalost uživanje vam je uskraćeno, ali ćete moći da izaberete neki komad za domaćinstvo na sajmu bele tehnike u prirodi!

Koliko nas  zaista zna koliko je prirodi potrebno da razgradi staklene boce, plastičnu kesu ili bačeni opušak cigarete?

Staklo. Staklenoj boci je potrebno 4.000 godina za razgradnju. Staklo se dobija vađenjem peska iz rečnog korita i u kombinaciji sa drugim materijama se topi na visokim temperaturama koje u vazduh ispuštaju štetne hemikalije. Reciklažom stakla bi se uštedela energija, sačuvala rečana korita i priroda.

Papir. Jednoj papirnoj maramici potrebno je 3 meseca razgradnje u prirodi. Papir čini preko 40% našeg otpada( novine, tetrapak, kartonske kutije, dokumenta..). Da bi se napravila tona papira potrebno je poseći 17 stabala, a u proseku je potrebno 50 godina da bi to isto stablo poraslo do svoje visine. Kada bi samo jedne dnevne novine recikrilari svako jutro sačuvali bi na hiljade stabala dnevno.

koliko-potrebno-prirodi-da-razgradi-otpadni-materijal-1

Metal (aluminijum, bakar, gvožđe..) Jednoj limenci spomuneute coca – cole potrebno je od 50 do 200 godina da se razgradi u prirodu, a ta ista odbačena limenka može zagađivati prirodu i do 500 godina. Sledeći put razmislite pre nego je odložite u obližnji žbun! Otkup otpadnog aluminijuma je sve više zastupljen kod nas. Njihovim dolaskom ste sačuvali prirodu a možete i da zaradite neki dinar.

Plastika. Problem sa plastikom je što kada se ukopa u zemlju ona se  ne raspada već se trajno zadržava u prirodi, zagađujući prirodnu sredinu. U poslednjih nekoliko godina pojavile su plastične kese i ambalaža koja na sebi ima znak za reciklažu. Plastici je potrebno 500 godina da se razgradi u prirodi.

Opušku cigarete potrebno je 5 godina razgradnje. Prema tome, dragi pušači prošetajmo do prve kante za đubre i učinimo sami sebi uslugu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh