Elitte Palić

Elitte Palić

Mesto za odmor koje se razlikuje.Hoteli Park i Jezero, kao i restorani Mala gostiona i Riblja Čarda pružiće vam ugođaj kao iz nekog drugog vremena. Svega pedeset metara od obale Palićkog jezera, okruženi stogodišnjom park šumom, nalaze se hoteli Park i Jezero. Ovi hoteli sa četiri zvezdice, zaštićeni su kao arhitektonsko nasleđe Palića, poseduju šezdeset soba i četiri apartmana, urađenih po evropskim standardima. Lokacija i šarm ovih hotela čine ih vanvremenskom oazom mira i uživanja.

 

Garni Hotel Park
 
Sakriven je u stoletnoj šumi kanadskih platana, 50 metara od obale Palickog jezera. Hotel je izgradjen 1860. godine na osnovu projekta Janoša Škultetija. Projektovan je u stilu klasicizma i zašticen je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kao spomenik kulture.

 

 

Hotel Park ima 4 zvezdice. Odiše duhom starih vremena spojenim sa modernim enterijerom, i u svojoj ponudi ima:

 

2 jednokrevetne sobe
17 dvokrevetnih soba
7 soba sa bračnim ležajem
9 apartmana

 

Pored standardne ponude Hotel Park ima u svom sastavu i Spa centar koji nudi masaže, saune, hidro masaže, dok se fitness centar nalazi na 50m u Hotelu Jezero.

 

Hotel Depadans Jezero 

 

Uvučen u stoletnu šumu, nalazi se na samo 50m od ženskog štranda, same obale Palićkog jezera, od Hotela Park odvojen je starom Velikom terasom koja se nalazi izmedju njih. Izgradjen je 1903. godine i tada je dobio ime Veliki hotel.

 

 

Hotel Jezero ima 4 zvezdice, i raspolaže sledećim kapacitetima:

 

19 dvokrevetnih soba
9 soba sa bračnim ležajem
Recepcija je centralna i nalazi se u Hotelu Park.

 

Hoteli poseduju non-stop čuvani parking, prenos prtljaga do recepcije, menjačnicu i sef na recepciji. Ishrana gostiju Hotela odvija se u restoranu Mala Gostiona. Gostima hotela na raspolaganju su brojni zanimljivi sadržaji na Paliću.

 

Restoran Mala gostiona

 

Ako pitate bilo koga u Subotici i na Paliću o „Maloj gostioni“ reći će vam gde se ona nalazi i da je to oduvek bilo mesto gde se dobro jelo, pilo i zabavljalo.

 

Međutim istorija ovog kultnog gastro – centra na severu Bačke mnogo je zanimljivija. Još daleke 1852. godine otvorena je preteča današnjeg restorana kao gostionica što je u to vreme značilo da se radi o mestu gde se putnici namernici mogu odmoriti. Sastojala se od prostorije za usluživanje, kuhinje, nekoliko soba, štale za konje i nadstrešnice za kočije. Služila su se jednostavnija, tradicionalna jela ovog kraja od mesa, divljači i ribe kao i vino iz okolnih vinograda. Razvojem Palića kao banjskog mesta pedesetih godina XIX veka izgrađeni su prvi hoteli i letnjikovci, a izgradnjom pruge Subotica – Segedin 1869. godine koja prolazi kroz Palić naselje je dobilo vezu sa svetom.

 

 

„Mala gostiona“ tada menja svoju namenu i postaje ugostiteljski objekat u današnjem smislu te reči. Gradski arhiv i danas čuva originalne jelovnike iz 1870. godine koji iznenađuju bogatstvom ponude s više od 50 vrsta jela i 30 vrsta vina.

 

Kuriozitet je da već 153 godine na obali jezera na istom mestu i pod istim imenom postoji najpoznatiji restoran Subotice i okoline – „Mala gostiona“.

 

Danas je to savremeni objekat detaljno rekonstruisan i dograđen 1998. godine. Kategorisan je sa 4 zvezdice. Sala restorana raspolaže se 280 mesta, a na dve letnje terase sa 350, odnosno 100 mesta. Zastupljena je vojvođanska, srpska, mađarska, italijanska i internacionalna kuhinja uz ponudu lokalnih specijaliteta i preko 80 vrsta vina iz najboljih domaćih i inostranih vinogorja.

 

Na spratu restorana postoji kongresni servis sa 5 sala za kongrese i skupove kompletno opremljenih potrebnom audio – vizuelnom opremom. Česta su i gostovanja najeminentnijih restorana Srbije i Crne Gore, Italije, Mađarske i Slovenije.

 

Ambijent restorana prilagođen je jedinstvenoj arhitekturi Palića u stilu mađarske varijante secesije i dočarava zlatno doba Palića sa kraja XIX i početka XX veka.

 

Restoran Riblja čarda

 

Na samoj obali palićkog jezera nalazi se specijalizovani riblji restoran „Riblja čarda“. Sagrađena je osamdesetih godina XIX veka i zaštićeni je spomenik kulture, a uređena je u stilu građanske čarde. Raspolaže sa 45 mesta u sali, a na terasi i molu na vodi ima 120 mesta.

 

 

Pored izuzetne kuhinje na čijem meniju se nalaze jela od slatkovodne i morske ribe i plodova mora, restoran u svojoj svakodnevnevnoj ponudi nudi vina iz čuvenih vinogorja Srbije, Vojvodine, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske, Makedonije, a takođe u ponudi se nalaze vina iz Južnoafričkih Republike i Čilea, kao i poznate rakije iz okoline kao što su kruška, jabuka, kajsija i dunja.

 

Najtraženiji specijaliteti su: crni rižoto, filirana riblja čorba, riblji čvarci, šaran Dorožmaj, salata od hobotnice, smuđ „Orly“.

 

Takođe organizuju se piknik ručkovi i večere. Restoran poseduje sopstveni parking prostor.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Podeli sa prijateljima

Fleš oglasi

Delatnosti