od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet putovanja» Most koji je viši od Ajfelovog tornja

Svet putovanja

most-koji-je-visi-od-Ajfelovog-tornja

Most koji je viši od Ajfelovog tornja

Most Vijadukt de Milo (Viaduc de Millau), koji se uzdiže iznad doline rieke Tarn na jugozapadu Francuske predstavlja jednu od najimpresivnijih građevina savremene arhitekture na svetu.

Vijadukt de Milo po mnogo čemu je specifičan, to je najduži viseći most na svetu i najviši most ikada sagrađen. Interesantna činjenica jeste da sa svojih  343m visine premašuje visinu Ajfelovog tornja (324 m). Zanimljiva je činjenica da je za njegovu izgradnju bila angažovana ista firma koju je Aleksandar Gustav Ajfel osnovao krajem 19.veka . Inače, ova firma je osim Ajfelovog tornja i mosta Vijadukt de Milo, podigla i čuveni Kip slobode u New Yorku.

most-koji-je-visi-od-Ajfelovog-tornja-1

U izgradnji ove građevine učestvovalo je više od 500 radnika, čiji je zadatak bio da svaki sat svog rada postave po 10m dužine mosta.  Svakako prisustvo najsavremenije tehnologoje  je bilo ključno za preciznost, radovi su nadgledani satelitskim GPS-uređajima.

Ovaj most je najkraća deonica između dve evropske metropole Pariza i Barselone, svega 1040 km. Francuzi kada govore o ovom mestu često koriste izraz Most koji dodiruje oblake.

Autor teksta: M.T.

Pogledajte više iz kategorije: Turističke agencije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh