od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zabave i umetnosti» Na kafi kod Kneginje Ljubice – prozor u prošlost

Svet zabave i umetnosti

knjeginja-milica

Na kafi kod Kneginje Ljubice – prozor u prošlost

Kada se uželite ukusa prave  turske kafe poslužene iz fildžana uz ratluk,u stilu i duhu 19.veka,  vrata Konaka kneginje Ljubice su uvek otvorena za sve posetioce –  petkom od 17h i subotom od 10h u trajanju od jednog sata.

Na ulazu u konak dočekaće vas u srpskoj građanskoj nošnji. Sam čin dobrodošlice je veza sa prošlošću, kada „kneginja“ svoje goste dočekuje u divanhani, kako je to svojevremeno činila i kneginja Ljubica.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović , posetioci konaka imaju priliku da se upoznaju sa stilom i načinom  života kao i  značajnim događajima  za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića.

knjeginja-milica-cover

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ govori i  o unutrašnjoj borbi, ljubavi i velikom pokajanju jedne o najcenjenijih  srpskih vladarki 19.veka. Nije bila tajna da je knez Miloš imao ljubavnicu Petriju sa kojom je imao ćerku. Kako njena moć rađanjem muškog naslednika ne bi porasla, kneginja Ljubica je ubila Petriju zbog čega je bila osuđena na smrt. Međutim, činjenica da je bila trudna joj je poštedela život po cenu isključenja iz bračnog života.

Kneginja Ljubica je bila majka Mihaila i Milana Obrenovića, pored kojih je rodila i četiri kćerke knezu Milošu. Umrla je 26. maja 1843 . u Novom Sadu a sahranjena je u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

Pogledajte izložbu „blago Singidunuma„, konak Kneginje Ljubice Beograd, muzeji Beograd

Autor teksta: Marija Đukić

Pogledajte više u kategoriji Muzeji

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh