od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Najčudnija mesta na zemlji

Svet zanimljivosti

najcudnija-mesta-na-zemlji-cover

Najčudnija mesta na zemlji

Prirodni fenomen ili naopak zakon prirode?

Reka koja ključa, stene koje zvone i voda koja pretvara u kamen sve na svom putu? Da li zaista postoje ovakva mesta na planeti Zemlji?  Verovali ili ne postoje!

Sanaj -timpiška – ključajuća reka

najcudnija-mesta-na-zemlji-2U prašumama Amazonije krije se reka duga  6 km, Sanaj – timpiška poznatija kao ključajuća reka. Temperatura vode dostiže  91 stepen celzijusa. Voda je toliko vrela da biće koje zaluta u ove vode biva potpuno skuvano u samo nekoliko minuta. Nije dokazano šta zagreva ovu reku sobzirom da je prvi vulkan udaljen od nje celih 700 km.

Stene koje zvone

U SAD, Pensilvanija, nalaze se stene koje su prava misterija. Ne zna se odakle ni kako su se tu stvorile, s obzirom da ne postoji viša tačka sa koje bi se dokotrljale. Dodatna misterija je zvuk koji stene proizvode pri udarcu- jasan zvuk nalik zvonu. Nauka još uvek nije dokazala zašto je to tako!

Voda koja pravi statue

najcudnija-mesta-na-zemlji-1

U severnom Jorkširu, mesto Knersboru je poznato po litici iz koje curi voda koja ima moć da pretvori u kamen sve što joj se nađe na putu. Dugo je postojalo verovanje da je mesto začarala veštica, ali naučnci danas znaju da je za to zaslužan visok procenat minerala koji stvara mineralnu ljušturu oko predmeta sa kojim dođe u dodir.

Kada čovek vidi ovakve prizore ne može a da se ne zapita da li zakoni prirode važe za sve delove na planeti Zemlji podjednako?

Autor teksta: Marija Đukić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh