od 30rsd/dnevno

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Od vitrine do Sagrada familie

Svet zanimljivosti

od-vitrine-do-sagrada-familie

Od vitrine do Sagrada familie

Antonio Gaudi je španski i katalonski arhitekta, jedinstvenog stila i dizajna, o čemu govore i njegova dela u prestonici Katalonije, Barseloni. Upravo u ovom gradu je i studirao arhitekturu. Još tokom studenskih dana je svoj rad započeo kao dekorater, ali je povremeno i dizajnirao nameštaj. Prektretnica u njegovom životu, je svakako trenutak kada je vitrina koju je dizajnirao izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878. godine. Upravo ovaj komad nameštaja je doveo Gaudija do Eusebija Guelja, poznatog poslodavca u tekstilnoj industriji, koji je bio impresioniran vitrinom. Oduševljen Gaudijevim radom Guelja je kasnije postao i glavni Gaudijev klijent.  Upravo po njemu je i nazvao park koji je mnogo godina kasnije dizajnirao po želji Guelja.

Njegova najpoznatija građevina, katedrala Sagrada familia,  privlači danas milione turista. Od 2005. godine se svrstava u zgrade koje spadaju u svetsku kulturu pod zaštitom UNESCO-a.

Poznata je činjenica da je svoju inspiraciju pronalazio u prirodi, najbolje ćete to videti kada ulaskom u katedralu pogledate gore, stubovi će izgledati kao stabla, a vi ćete imati utisak da ste pod krošnjama guste šume. Kamen temeljac ove građevine je postavljen 1882. godine, a očekuje se da će biti zavšrena do 2026 godine.

Pogledajte iz naše kategorije: Projektovanje, arhitektura

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh