od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Polazak u vrtić

Dečiji svet

polazak-u-vrtic-1

Polazak u vrtić

Bebe sa navršenih godinu dana mogu da pođu u predškolske ustanove, tj. u vrtić i jaslice, ali mnoge mame posle isteka 11 meseci porođajnog odsustva moraju da se vrate na posao, a neće ili nemaju kome da ostave dete na čuvanje. Nadam se da će ovu nelogičnost neko da ispravi, a i stručnjaci kažu da je za dete najbolje da krene u vrtić sa oko tri godine, kada je donekle naviknuto na odvajanje i socijalizovano, samostalnije i svesno svojih prirodnih potreba i kada je usavršilo komunikaciju. Međutim, šta se mora – mora se, ali je potrebno da znate i kada dete ne smete da vodite u kolektiv.

  • Ukoliko dete ima temperaturu koja je veća od 37,5 ⁰ C, poželjno je da ga odvedete kod pedijatra i ustanovite koji je razlog za promenu zdravstvenog stanja i šta vam je dalje činiti. Međutim, ako je detetu samo grlo crveno, curi mu nosić i kašljuca, a nema druge ozbiljnije zdravstvene promene – možete ga odvesti u kolektiv.
  • Deca, pogotovo starija, skloni su izmišljanju glavobolje ili bolova u stomaku samo da ne bi išli u obdanište. Međutim, budite istrajni u tome da prihvati svoje novo okruženje. Naravno, ovo ne važi ako dete zaista ima stomačne probleme duže od jednog dana ili ako je povredilo glavu. Kada se dete žali na bolove, potrebno je da obratite više pažnje na njegovo dalje ponašanje i stanje. Ponekad se ono samo prejelo ili mu nije prijao doručak, ali ako ima dijareju, krvavu ili sluzavu stolicu i povraća više puta, umesto u vrtić – vodite ga u dom zdravlja.
  • Promene na koži takođe su znak da dete ne treba voditi u predškolsku ustanovu, kako mu se stanje ne bi pogoršalo. To mogu biti boginje, jak osip, crvenilo i svrab… Ovakve promene treba ponekad da pregleda i dermatolog, po uputu pedijatra.

Za decu, a bebe pogotovo, najbolje je da adaptaciju započnu u manjoj grupi, kako bi mogli da osete sigurnost i stabilnost u vaspitaču/pedagogu. Kada dete krene na adaptaciju, poželjno je da u tome istrajete koliko god dete da odbija novonastalu situaciju. Na kraju će shvatiti da je to neizbežno, prihvatiće i radovati se novim okolnostima i susretima sa drugarima!

polazak-u-vrtic-2

Pogledajte više iz kateogrije: Predškolske ustanove i vrtići, Domovi zdravlja

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh