od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet ekologije» Sobne biljke koje čiste vazduh

Svet ekologije

sobne-biljke-koje-ciste-vazduh-cover

Sobne biljke koje čiste vazduh

Govorimo o  zagađenosti vazduha izduvnim gasovima i hemikalijama štetnim po zdravlje čoveka. Ali se mali broj njih pita da li je vazduh unutar stana štetan i koliko?

Vazduh u kom boravimo je  dva do pet puta zagađeniji nego napolju. U našem stanu se mogu naći formaldehid ( boje, tepisi, građevinski mateijal, duvanski dim, lepak), benzen ( proizvodi za čišćenje, plastika, pesticidi, dim cigarte) i trihloroetilen ( rastvor za čišćenje tepiha i lepak).

Slab kvalitet unutrašnjeg vazduha može doprineti razvoju raka pluća.  Pored ovih mogu se javiti i manje ozbiljni zdravstveni problemi kao što su astma, alergije i infekcije. Da bi prostor u kom boravimo veći deo dana bio kvalitetniji nije dovoljno samo provetravanje već i biljke koje su prirodni prečišćivači vazduha.  Svaki stan mora imati bar jednu od ove tri biljke.

Saksijski Gerber

Pored svog atraktivnog izgleda, saksijski gerber  neutrališe trihloroetilen i benzen iz vazduha. Zauzima mesto broj jedan jer oslobođa više kiseonika nego li druge saksijske biljke. Osobe koje pate od astme zasigurno ih moraju imati u svom stanu.

Bambusova palma

Bambusova palma je atraktivnog, tropskog izgleda. Zadaje najjači udarac u čišćenju vazduha svim supstancama koje smo nabrojali na početku, i vazduh održava dugo svežim u zimskim danima.

sobne-biljke-koje-ciste-vazduh-2

Treće mesto zauzima Kovrčava paprat. Prema istraživanju ova biljka uklanja formaldehid iz vazduha brže od ostalih biljaka mereno po jednom satu. Ima svojstvo da eleminiše teške metale kao što su živa i arsenik iz zemlje.

sobne-biljke-koje-ciste-vazduh-1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh