od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Šta ste znali, a šta ne o svetlosti?

Svet zanimljivosti

sunce_svetlost-cover

Šta ste znali, a šta ne o svetlosti?

Verovatno ste znali da je sunčevoj svetlosti potrebno oko osam minuti da stigne do Zemlje, a da je brzina svetlosti u vakumu (bezvazdušni prostor) skoro 300.000.000 m/s. NASA pretpostavlja da je moguće stvoriti brzinu veću od svetlosne zakrivljenjem vremena i prostora iza i ispod broda, bez upotrebe teorije relativiteta.

na-vodi_auroraMogli ste da čujete za neobičan prirodan fenomen – Aurora, polarna svetlost, odnosno svetljenje neba noću. Ali, da li ste znali kako nastaje? Polarna svetnost stvara se na nebu kad naelektrisane čestice solarnog vetra dođu u dodir sa atmosferom i magnetnim poljem Zemlje.

 

 

svetlost-zanimljivostPitate li se zašto nebo vidimo plavo? Svetlost Sunca je bele boje, ali sadrži čestice svih nijansi. Svetlost u dodiru sa atmosferom prolazi kroz nju, a neke čestice crvene i žute svetlosti se rasipaju na molekule, dok plava svetlost ima kratke i male talase emitovanja.

 

 

Da li ste znali da su crne rupe guste toliko da ni svetlost ne može da se vidi direktno? Crne rupe usisavaju i svetlost, a možete ih prepoznati samo posmatranjem ranijeg stanja okoline u svemiru.

Znate li zašto sjaje kristali? Njihovim zagrevanjem, odnosno upijanjem svetlosti, toplota se manifestuje kroz odsjaj.

Da li znate da skoro sva živa bića u dubinama okeana svetle zato što imaju mogućnost bioluminiscencije, tj.mogu da proizvode i emituju svetlost?

Još jedna, ne tako lepa stvar u vezi sa svetlošću je da postoji bolest koja izaziva opekotine i plihove na telu ukoliko se izlažete Suncu, a čak 33% ljudi kija ukoliko su izloženi jakoj svetlosti.

Zanimljivo je da je 100 godina najduži vremenski period koji je jedna klasična sijalica uspela da svetli bez prestanka, tj. Imala je prekid svega 20 minuta u toku svog rada.

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Oftalmološke ordinacije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh