od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Super – životinje

Svet zanimljivosti

super-zivotinje-4

Super – životinje

Pojedine životinje sposobne su za stvari koje bi svima u nekim momentima bile od koristi i značaja. Ne znamo zašto baš one imaju ove mogućnosti, al verujem da će nauka kad tad doći do toga da i nama obezbedi deo ovih „moći“.

Postoje meduze koje su besmrtne, odnosno nakon parenja se vraćaju u maloletnost, te ponavljanjem ovog čina ( transdiferentacija – pretvaranje jedne vrste ćelija u drugu ) mogu zauvek da žive. Ta meduza, dužine 5mm, naziva se Turritopsis i smatra se da je jedina besmrtna životinja na svetu, jer može da regeneriše čitavo telo.

Delfin je životinja koji komunicira ultrazvukom ( zvuk mnogo visoke gornje frekvencije ) koji ljudsko uvo, kao ni većina drugih bića, ne može čuti. Ukoliko ste trudni, delfini mogu čuti i otkucaje bebinog srca i zato obožavaju trudnice, odnosno komunikaciju sa njima.

Kolibri imaju najbrži metabolizam u celom životinjskom carstvu, neračunajući insekte. Imaju do 1260 otkucaja srca/minut, kao i do 70 zamaha krilima u sekundi, te se smatra da kolibri može da lebdi. Još neke od dodatnih sposobnosti kolibrija su račvasti jezik, sposobnost da lete preko 800km bez prestanka, spavanja, odmora i jela, kao i mogućnost da prežive određeno vreme bez hrane.

super-zivotinje-5Hobotnice spadaju u grupu nesvakidašnjih životinja zbog mogućnosti najbolje kamuflaže. Smatraju ih za najinteligentnije beskičmenjake na svetu. Pipci su u stvari ruke koje mogu da se odvoje od tela i prskaju mastilo. Hobotnice se kreću u skladu sa strujama, provlače se kroz najmanje otvore, imaju 3 srca i kamufliraju se do neprepoznatljivosti. Zahvaljujući tome što imaju vrećice različitih pigmenata (hromatofore) mogu da menjaju boju tela, a zatezanjem mišića izgled kože im se totalno promeni.

super-zivotinje-2Još jedna super – životinja koja je mnogima nepoznata naziva se Aksolotl, a ovaj epitet nosi zbog sposobnosti regeneracije svih delova tela, počevši od leđa, očiju i vilice, preko udova, do regeneracije srca i delova mozga. Ukoliko izgubi nogu, može regenerisati dve, a može i pozajmiti delove tela drugog Aksolotl. Čak i celu glavu mogu za sebe uzeti od druge jedinke. Ova životinja inače ima i neobičan izgled – riblje telo, žablje noge i čudno lice, a poreklom je iz Meksika.

Pogledajte ponudu iz naše kategorije: Veterinarske ordinacije-veterina

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh