od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Tehnologija kojoj je “istekao rok” – I deo

Svet zanimljivosti

tehnologija-kojoj-zastareva-rok-cover

Tehnologija kojoj je “istekao rok” – I deo

Poznato je da tehnologija napreduje iz dana u dan, a s’tim u vezi neke stvari postaju prevaziđene toliko da se više ni ne proizvode. Tehnološki napredak je u jednu ruku dobra stvar, ali možda ipak krišom poneko pati za vremenom kada nije sve bilo tako dostupno I modernizovano  u svetu tehnike I tehnologije. Ovo su neki od tehnoloških izuma koji su se vremenom izgubili.

stradivari-violina-1 Stradivari violina

Violine Stradivari su violine najkvalitetnijeg zvuka, ali je tajnu njihove proizvodnje čuvala porodica Stradivari, pa je sa njima I nestala. Iako su mnogi pokušali da naprave takvu violinu, pokušaji su bili beznadežni. Na svetu postoji samo oko 600 primeraka Stradivari violina, te su zbog retkosti, ali I neprevaziđenog kvaliteta prilično skupe. Međutim, mali je broj onih koji mogu da prepoznaju taj kvalitet u zvuku I da razlikuju modernu od Stradivali violine.

stradivari-violina-2 mehanizam iz Antikitere

Mehanizam iz Antikitere je pronađen oko 1900.godine među brodolomskim ostacima , a predstavlja tajanstveni bronzani arheološki pronalazak, jer mu se pouzdano ne zna svrha. Sastoji od preko 30 stepena prenosa koji mogu da menjaju pozicije Sunca, planeta I Meseca, pretpostavka je da potiče iz I ili II veka p.n.e. I da predstavlja sat za računanje lunarnih faza. Ova vrsta tehnologije se ne pominje sve do XIV veka, pa se ne zna ni kako joj se izgubila namena.

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezan tekst sa: Tehnologija kojoj je “istekao rok” – II deo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh