od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Tehnologija kojoj je “istekao rok” – II deo

Svet zanimljivosti

tehnologija-kojoj-zastareva-rok-II-deo-cover

Tehnologija kojoj je “istekao rok” – II deo

Izgubila se tehnika pravljenja noževa I mačeva koja se koristila u vremenu od 1100-1700.godine p.n.e., a koja je poznata po izradi istih od čelika iz Damaska. Ta vrsta metala je bila neverovatno jaka I izdržljiva, te nije bilo toga što se tim mačem nije moglo preseći – čak I kamenje. Veruje se da je čelik iz Damaska nastao spajanjem dve vrste čelika I da je ova tehnologija nestala usled nedostatka ovih ruda. Međutim, ne zna se tačan razlog za prestanak proizvodnje mačeva I noževa od ovog čelika, tj. čelik iz Damaska ne postoji u obliku kakav je bio u tom periodu.

tehnologija-kojoj-zastareva-rok-II-deo-1 čelik iz Damaska

1936.godine iskopani su čudni afretakti u blizini Bagdada. Pronašao ih je arheolog koji je u njima video sličnost sa galvanskim baterijama koje su služile za pretvaranje zlata u srebro I mogle su stvoriti struju od 0,4 – 1,9 volti. Međutim, niko ne zna tačno u koju svrhu su korišteni ovi predmeti, da li su zaista bile baterije, odakle potiču I kako se izgubila tehnologija njihovog pravljenja.

tehnologija-kojoj-zastareva-rok-II-deo-2 Bagdadska baterija

Izgubljena je I tehnologija pravljenja zapaljivog oružja koja se koristila u Vizantijskom carstvu prilikom odbrane Carigrada od Arapa: oružje poznato kao Grčka vatra – lepljiva vatra koja je mogla goreti I na vodi. Ovo oružje se koristilo na više načina, a nestalo je sa padom Vizantije. Od tada, koristile su se slične tehnologije za pravljenje ovakvog oružja, ali još nije pronađena identična tajanstvena formula, koja je verovatno bila mešavina nekoliko zapaljivih supstanci.

tehnologija-kojoj-zastareva-rok-II-deo-3 Grčka (Morska) Vatra

Ko zna zašto je u stvari dobro što su ove tehnike I tehnologije izgubljene. Verovatno bi ih u današnje vreme mnogi zloupotrebljavali…

Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezan tekst sa: Tehnologija kojoj je “istekao rok” – I deo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh