od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Tragična ljubav Egipta i Rima

Svet zanimljivosti

tragicna-ljubav-egipta-i-rima-1

Tragična ljubav Egipta i Rima

Kažu da ljubav nije prava ukoliko nije prožeta istinskim bolom i patnjom. Kroz istoriju srećemo veličanstvene, tragične i bezuslovne  ljubavi kakve danas retko postoje. To su bile ljubavi pune intriga, ljubavi zbog kojih su  vođeni ratovi, padala kraljevstva i rađala se nova carstva.  To su bile istinske ljubavi koje su pisale istoriju!

Jedna takva ljubav koja se rodila na prvi pogled i suprotstavila i carstvu i svim zakonima je bila ljubav između Kleopatre i Marka Antonija. Šekspir je, u svojoj drami Antonije i Kleopatra opisao kao najfatalniju ženu u istoriji koja je zračila svojim neverovatnim seksipilom.

Kleopatra, vladarka Egipta, udata za svog brata Ptolomeja i ljubavnica Gaja Julija Cezara sa kojim je imala sina Cezariona, i rimski general Marko Antonije, oženjen Oktavijom, sreli su se u Egiptu 42.p.n.e. Brak Marka Antonija ih nije sprečio da otpočnu zajednički i raskošni život u Aleksandriji kao ljubavnici. Kleopatra mu je podarila troje dece: Ptolomeja Filadelfa, Aleksandra Heliosa i ćerku Kleopatru Selenu II. Nakon razvoda sa svojom suprugom, četiri godine kasnije, sklopili su brak.

tragicna-ljubav-egipta-i-rima-2

Bes i nezadovoljstvo Rimskog senata sklopljenim brakom sa Kleopatrom, kulminirao je kada je Marko Antonije naredio da se njen lik stavi na Rimski novac što je nateralo Oktavijana da objavi rat Egiptu. Nakon poraza u bitci kod Akcijuma, u strahu od nemilosrdnog Oktavijana, Kleopatra se vratila u u Egipat. Antonije je krenuo za njom, ali stigavši  u Egipat rekli su mu da se Kleopatra ubila. Pogođen bolom, smrtno je  ranio  sebe svojim mačem. Međutim, Kleopatra je bila živa, zabarikadirana u mauzoleju gde su ga i odveli i gde je umro na njenim rukama.

U strahu da je Oktavijan ne odvede u Rim i prikaže kao svoj ratni trofej, naredila je slugama da joj u postelju stave kobru od čijeg ujeda je, veruje se  i umrla.

Iako se postavlja pitanje da li je brak egipatske vladarke i rimskog generala plod velike ljubavi ili interesa, mnogi se slažu da je to bila jedna od najvećih ljubavi u istoriji koja se završila tragičnom smrću oba ljubavnika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh