od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet putovanja» Turizam u Srbiji

Svet putovanja

domaci-turizam-novi-sad-cover

Turizam u Srbiji

Domaći turizam podrazumeva upoznavanje sopstvene države i njenih značajnih gradova, znamenitosti, prirodnih lepota i svega drugog što jedna zemlja može da pruži prvenstveno svojim građanima, pa onda i inostranim sugrađanima. Nekako se čini da je domaći turizam u Srbiji zapostavljen i da su za našu državu više zainteresovani stranci nego mi sami.

domaci-turizam-novi-sad-tvrdjavaPredstavljam vam jedan od naših najpoznatijih gradova koji je skoro proglašen i za evropski grad kulture 2021.godine Novi Sad. Ova sadašnja kulturna prestonica od davnina važi za multikulturani grad u kojem živi 26 nacionalnih manjina, a koji se nalazi na bitnom geografsko-saobraćajnom položaju, na reci Dunav. Još u doba Habzburške monarhije, Novi Sad je bio važan deo društveno-kulturno-političkog života, pa su ga prozvali I “Srpskom Atinom”.

U njemu se nalazi i najstarija naučno-kulturna ustanova Matica Srpska, najstarije pozorište – Srpsko narodno pozorište, a danas ga krase I brojni muzeji, galerije, kulturni spomenici, različiti verski objekti, kulturno-obrazovne ustanove I festivali. Ono po čemu je Novi Sad najprepoznatljiviji jeste Petrovaradinska tvrđava, čija je izgradnja počela 1692.godine radi odbrane od eventualnog ponovnog napada Turaka.

domaci-turizam-novi-sad-1Danas se na njoj održava najpoznatiji muzički festival u Evropi, ali sve više i u svetu – EXIT!

Osim ovog, u Novom Sadu se održavaju I sledeći festivali – Cinema city, Zmajeve dečje igre, NOMUS, Festival uličnih svirača, INFANT, Dani Brazila, PROSEFEST, Sterijino pozorje, Novosadski džez festival, Međunarodni novosadski književni festival, EVRO-IN Film, kao I jedina oficijalna nedelja mode u Srbiji – Serbia Fashion week!

Pored svih značajnih dešavanja što u istoriji, što danas, ne čudi da je Novi Sad proglašen za evropski grad kulture!

Pogledajte kategoriju: Hoteli

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh