od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Dečiji svet» Upis u jaslice u Beogradu

Dečiji svet

upis-u-vrtic

Upis u jaslice u Beogradu

Nakon dugog perioda trudničko – porodiljskog odsustva, jedva sam čekala da se vratim na posao i počnem da vodim život koji podrazumeva I druge obaveze, a ne samo one koje su u vezi sa kućom i bebom. I sve bi se to brže desilo da nije bilo velikog problema – porodiljko bolovanje traje 11 meseci, a bebu mogu da upišem u jaslice u Beogradu tek sa napunjenih godinu dana.

U stvari, zahtev za upis deteta u predškolske ustanove i vrtići Beograda koji sam podnela kada je beba imala 6 meseci nije došao čak ni na razmatranje pre nego što je beba napunila 1 godinu! Iz tog razloga sam podnela zahtev za produženje porodiljskog bolovanja, a da bi ono bilo odobreno – beba mora da ima određenu dijagnozu zbog koje bi bila potrebna posebna nega deteta, odnosno iz tih razloga produženo odsustva sa posla.

Kako mi u Beogradu nemamo ni babe ni dede niti bilo koga drugog ko bi mogao da čuva bebu, a iskreno lično I nisam za tu varijantu, rešili smo nekako i problem produžetka porodiljskog bolovanja, ali sam se nadala da će od januara kada napuni godinu dana moja beba moći da krene u jaslice Beograda. Međutim, za njega nije bilo mesta u odabranoj predškolskoj ustanovi… Ne pitajte koliko sam se iscimala zbog svega, ali na kraju smo krenuli u jaslice od februara.

Tek relativno skoro, videla sam u ponudi jednog privatnog vrtića sa jaslicama u Beogradu da prima bebe od 11 meseci! Ne znam koliko je takvih jaslica u Beogradu, ali prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, bebe već od 6 meseci mogu biti upisane u predškolsku ustanovu. Međutim, u tom slučaju trebalo bi dodatno edukovati kadar i prilagoditi kompletan jelovnik i kuhinju bebama, što većini predškolskih ustanova predstavlja dodatno ulaganje i problem, pa u praksi izgleda nema takvih slučajeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh

Lajkuj i osvoji!

2 vaučera x 5.000 rsd za očnu kuću SFERA!
Potrebno je da lajkujete stranicu, zatim ovu objavu ili da ostavite komentar. Jednostavno, zar ne?