od 30rsd/dnevno

infostar-social-baner

Infostar» Svet informacija» Svet zanimljivosti» Zanimljivosti – Najraniji pronalasci koji se i danas koriste

Svet zanimljivosti

zanimljivosti-egipat

Zanimljivosti – Najraniji pronalasci koji se i danas koriste

Jedna od najstarijih civilizacija na svetu, stari Egipćani, izumeli su nekoliko stvari koje i dan danas koristimo iako je XXI vek. Iako je danas sve ovo usavršeno, ipak moramo priznati ko je bio prvi u pronalascima!

Jedan od izuma starih Egipćana je mastilo koje su koristili na pergamentu u različitim bojama da bi zabeležili stvari koje su im se dešavale kroz život. S’toga i pisanje je njihovo otkriće, a hijeroglifi su pismo kojim su se služili da zabeleže istoriju, verske tekstove i sve drugo. To ne bi mogli da nisu izumeli takođe i papir, a pravili su ga od trske iz Nila.

Sunčani i vodeni sat su koristili kako bi merili vreme. Uz pomoć Sunca su određivali sate tokom dana, a uz pomoć klepsidra – merili su vreme noću. Zato su mogli da izumeju i kalendar koji se sastojao od 12 meseci po 30 dana, ali su na kraju godine dodavali još 5 dana. Takođe, u kalendar su beležili i nivo reke radi praćenja useva. Za obradu zemlje koristili su plug koji je bio vezan za volove. Takođe, zbog velikih suša razvili si i složeni sistem za navodnjavanje.

Verovali ili nešminka je takođe njihov pronalazak, a koristili su je i muškarci. Bojama su iskazivali društveni status : što više boja, nalazili ste se višlje na društvenoj lestvici. Iz razloga što su leta vrela, stari Egipćani su brijali glave, ali su pravili plave i crne perike od vune ili prirodne kose. Ova najstarija civilizacija je vodila mnogo računa o nega lica i tela, te su stari Egipćani od raznog bilja i eteričnih ulja pravili smesu koja je preteča današnje paste za zube. Stolovi, stolice I kreveti pronađeni su u egipatskim grobnicama, a bili su vešti i u oblikovanju stakla te su se njihovi radovi vrlo cenili.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Dozvoljeno je korišćenje HTML tagova.

Nazad na vrh